Två underskattade hoyor

Ibland tror jag det lätt blir så att många hoyor lätt hamnar i skuggan. De kanske inte är de mest extraordinära hoyorna och ofta är de lättodlade och hyfsat vanliga. Det gör att man sällan höjer på ögonbrynen när de nämns. En av dem är fitchii.

Hoya fitchii

Den blommar snällt, har vackra blad med ljusa nerver som står ut i samlingen och som dessutom kan färgas vackert röda. Doften är väldigt god även om den inte är superstark och blommorna kan variera kraftigt i färg. Den är väldigt anpassningsbar och kan odlas både i ampel och på båge. Vill man ha en unik, lätt hoya som står ut är fitchii ett säkert kort.

Hoya fitchii
Hoya fitchii

Den andra hoyan är erythrina. Också unika blad som kan färgas röda. Men även i grön form är de väldigt intressanta och har vackra upphöjda ådror, räfflade kanter och silverstänk. För dem som gillar hoyor med “vild” look så är erythrina en av de enklaste och snällaste i gruppen. Och de gula blommorna verkligen gnistrar!

Hoya erythrina
Hoya erythrina

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.