Och så några pings med såklart

Vi kan börja med vackra ‘Tina’ som just fått komma tillbaka till hyllan efter någon månads arbetspass vid chiliplantorna. ‘Tina’ (tillsammans med falska ‘Weser’) är en av de allra vanligaste och enklaste hybriderna -hittar du några tätörter i en blomsterbutik så är det med 95% chans någon av dessa två (och 4,9% chans att det annars är ‘Aphrodite’). De är alla större typer av tätört och ‘Tina’ är absolut störst med blad som kan bli ordentligt stora. På bilden nedan syns några gamla blad av den större storleken som kan ge ett hum om hur stor den kan bli. Nu när den fått flytta tillbaka till den torra, varma och ljusa hyllan blir bladen lite mindre.

Pinguicula 'Tina'

Även blomman blir stor och är väldigt fin med den mörka mitten och de knappt markerade nerverna och kanterna. ‘Tina’ är dessutom väldigt blomvillig. Till våren hoppas jag plantan återhämtar sig efter arbetspasset så den får tillfälle att visa upp sig i all sin prakt.

Pinguicula 'Tina'
Pinguicula 'Tina'

En lite annorlunda tätort är lilla hemiepiphytica som jag hoppas ska blomma i år. Hemiepiphytica är en epifyt i naturen och har de kraftfullaste rötterna jag sett härhemma. Jag tycker redan om den håriga looken och hur snabbt den färgats röd och har stora förhoppningar på blomman som ska bli kraftigt ceriserosa.

Pinguicula hemiepiphytica
Pinguicula hemiepiphytica
Pinguicula hemiepiphytica

Moranensis ‘Cyclamen’ blir bara snyggare och snyggare. Jag har några olika moranensis men än så länge toppar den här listan.

Pinguicula moranensis 'Cyclamen'
Pinguicula moranensis 'Cyclamen'

Mina småplantor av cyclosecta börjar växa upp. Det är väldigt roligt att se småplantor växa upp och ibland funderar jag till och med på att pröva och korsa lite för att få lite frö. Nackdelen är att det tar så enormt mycket plats med småttingar och helt plötsligt sitter alla småplantor i fula bunkar över hela tvättstugan. Som tur är får man sällan besök där.

Pinguicula cyclosecta

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.