De gäckande svarta bladen

Jag gillar blad med andra färger än gröna. Hoya krohniana (black leaves) borde med andra ord vara given för mig. Men det är en ganska tråkig variant som jag förgäves försöker få att blomma ut. De allra flesta bladen blir missformade, framför allt de som tenderar att dra åt det mörka. Plantan får ibland väldigt snygga blad, men de är nästan alltid ljusare gröna och saknar den mörkare pigmenteringen. Jag tänker inte ens gå in på släktskapet mellan lacunosa och krohniana och om denna bör vara den ena eller andra utan nöja mig med att säga att den är en väldigt atypisk krohniana i mina ögon sett till blommorna.

Variationen bland de blad som ser hyfsat normala ut

Hoya krohniana (black leaves)

Ironiskt nog är det här den art jag sålt mest sticklingar av. De har ofta blivit över som ett resultat av experimenterande, och jag tror nu jag har en ide hur den bäst bör odlas för att få ett snyggt bladverk. Mörkt och varmt verkar vara det som gäller. Sedan får väl tiden utvisa om jag orkar anstränga mig nog för att hitta en sådan plats till den stackars moderplantan. Trots allt blommar den snällt där den hänger och ibland är blommorna (och doften!) allt.

Hoya krohniana (black leaves)

Den här sticklingen har fått stå mörkt och varmt i ungefär ett halvår och precis börjat utveckla blomställningsskaft. Det verkar vara den bästa färg jag får fram utan att få ordentligt missbildade blad.

Hoya krohniana (black leaves)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.