Nepenthes x hookeriana

  • Nepenthes x hookeriana
  • Nepenthes x hookeriana (red)
  • Nepenthes x hookeriana (dark)

Nepenthes x hookeriana är en vanligt förekommande hybrid i naturen mellan N. rafflesiana och N ampullaria. Den ansågs ursprungligen vara en egen, unik art men har idag statusen av en naturlig hybrid.

Det här är en mycket odlingsvärd kannranka som tål inomhusklimat alldeles utmärkt. Jag är väldigt förtjust i x hookeriana på grund av hur enkel den är att sköta och hur belönande det är med de runda kannorna som står ut bland alla avlånga. Kannorna kan dessutom få en fin storlek relativt snabbt. Kannorna kan ha lite olika färg beroende på den specifika individ som odlas, men har trevliga, knubbiga, fläckiga kannor med en mindre öppning. Kannorna har ordentliga vingar och en liten sporre. Locket står ganska högt och ibland tillbakalutat.  Nepenthes x hookeriana är en mycket tätväxande kannranka som gärna delar sig och ger intryck av en mycket kompakt växt. Den håller sig även relativt låg och blir därmed snygg i kruka. Det här är en av mina allra effektivaste flugätare där flugorna knappt hinner in i kannan.


Nepenthes x hookeriana

Nepenthes x hookeriana

Den här x hookerianan är min äldsta och jag skulle också tro att den är den vanligaste. Den är lätt att få tag på och säljs ofta i blomsterbutiker. Den har ibland tilläggsnamn som refererar till det mörkröda peristomet. Bladen är ljusgröna och blir lätt missfärgade i för starkt ljus. Jag odlar den i en stor kruka med pimpsten, pinjebark och lite inblandad sphagnummossa.

 


Nepenthes x hookeriana (Red)

Det här var en hookeriana jag letade ett bra tag efter. Efter att ha varit så nöjd med den “vanliga” hookerianan började jag titta på vilja olika typer det fanns. Jag noterade två egenskaper som genast hamnade på önskelistan: blad som kunde bli röda och en randig peristom. Det var dock inte helt lätt att hitta ett sådant exemplar. Många säljs bara som hookeriana, och andra har tilläggsinformation som inte direkt ger något. Det finns helt enkelt för många kloner i omlopp för att veta vilken som är vilken. I alla fall hittade jag en hookeriana ‘Red’ som enligt de få bilder jag hittade skulle ha röda blad och röda kannor, i alla fall i mogen ålder. Istället fick jag hem denna klon med röda blad och randig peristom. Det kändes som att vinna på lotto! Hos unga skott är bladen röda och kannorna rosa, med en grön peristom som är sparsamt randig. När plantan blir större blir bladen gröna och kannan grön-rödspräcklig med en underbart bred och randig peristom. Det är möjligt att bladen går att färga röda även när de är större, men jag har inte experimenterat med det än. Den här växer i en självvattnande kruka med pimpsten och lite sphagnummossa. Krukan är ganska liten sett till vilken storlek jag vanligen odlar kannrankor i. Det betyder att den förmodligen kommer hålla sig mindre än den annars hade kunnat växa sig och kannorna.

 


Nepenthes x hookeriana (Dark)

Nepenthes x hookeriana (Dark)

Man kan inte få för många kloner av x hookeriana. Den här anlände samtidigt som min x hookeriana (Red) och lyckades aldrig riktigt dra rampljuset till sig. Jag köpte den som “Dark” men i mångt och mycket verkar den väldigt lik den vanliga x hookeriana och den gör inte riktigt skäl för tilläggsbeskrivningen “Dark”. Det är möjligtvis att kannorna är lite mer rödfläckiga men i sådana fall är inte skillnaden stor.  En skillnad som inte syns lika tydligt men är väldigt användbar är att denna klon tål mer ljus. Bladen kan röda små fläckar i starkt ljus men blir inte lika lätt missfärgade och “slitna” som den vanliga x hookerianan. Den här klonen växte även snabbare och fick större kannor snabbare än den vanliga, men jag tror det beror på att den tidigt fick en större kruka. Den växer i min vanliga blandning av pimpsten, pinjebark och lite inblandad sphagnummossa i en stor kruka.

 

Senast uppdaterad 4 februari 2020