Nepenthes (maxima x clipeata)

Nepenthes maxima x clipeata

Nepenthes (maxima x clipeata) kom hem som en liten bonus med en order från Christian Klein 2020. Jag hade sett den i listan tidigare, men inte riktigt blivit såld. Båda föräldrarna är ganska snygga, men jag hade svårt att se att någonting mellan dem skulle vara speciellt utmärkande. Nu kom det en i alla fall, och den fick växa i skymundan ett tag medan jag ägnade mig åt de som jag sett fram emot. Den växte snällt och okomplicerat i rumsmiljö, och jag började snart värma upp inför den. Jag upplever den som en graciös maxima med lite former ärvt från clipeata i växtsättet, men det är inte formerna som jag blivit förtjust i, utan färgerna. Den är en riktigt färgbomb med blodröda nya blad, fläckiga kannor i mörkt rött och ett mörkrött peristom, lätt randigt i röda toner. Det ger en riktigt färggrann kanna som det är lätt att beundra. Den växer även ganska tätt med många kannor samtidigt, en egenskap som inte ska underskattas. Det här är en kombination som gett en hel del olika frösådder, och det verkar som hur brett och randigt peristomet är, och hur mycket former de får från clipeata, varierar stort mellan de olika frösådderna. Min Nepenthes maxima x clipeata växer i en medelstor kruka i en blandning av bark, pimpsten och torv.

 

senast uppdaterad 6 juni 2023