Hoya sp. aff burtoniae

hoya sp. aff. burtoniae

Kärt barn har många namn sägs det. När det gäller den här skönheten så är det tvärtom. Den här arten har inget publicerat namn. Däremot har den gått under ett antal felaktiga namn. Några av dessa är tsangii, bilobata och DS-70. Trots namnförvirringen är det en så trevlig växt att den har sin plats i samlingar ändå.

Hoya sp. aff burtoniae är en lättskött hoya som inte klättrar något vidare och därför bäst odlas i ampel eller uppbunden. Bladen är ovala, har en tydlig upphöjd mittådra och är ludna och trevliga att ta på. Hos mig är storleken och formen på bladen ganska varierande. Ovansidan av bladen är mörkare grön än undersidan. I starkt ljus blir bladkanten och ibland bladen lila eller röda. Blommorna är små och färgstarkt rödrosa och gula och luktar gräddkola. Blommorna droppar ganska mycket nektar som också smakar gräddkola.

Min Hoya sp. aff burtoniae kom med posten i april 2017 och blommade nästan genast på en gammal pedunkel efterföljande maj. I augusti 2017 blommade den för första gången “på riktigt”, på en nytt blomställningsskaft.

Senast uppdaterad 3 april 2019