Hoya pulleana

Hoya pulleana

Hoya pulleana är ytterligare en underbar liten minatyrhoya som är nyligen återinsamlad.Jag fick hem min, bara två noder, i juni 2022. Den hade ännu inte fått sitt namn då utan såldes som sp. Papua/sp. PNG. När den kom hem och jag såg likheten med den Hoya sp. Papua med stjärnformade blommor jag fått hem tre månader tidigare var jag osäker på om jag fått den rätta, så lika som de var. Men när de båda växte bredvid varandra blev det tydligare att det fanns en skillnad. Hoya pulleana växer i en bra takt, även om den inte kan matchas med Hoya sp. Papuas takt. Hoya pulleana får även mindre, mörkare blad som får en tydligt nedåtvänd spets som kan vändas ner i nästan 90 graders vinkel (så den blir som en liten krok). Den får vanligtvis mycket längre blomställningsskaft, som ibland kan nå 6-7 centimeters längd. Dessa är uppåtvända och knopparna och blommorna blommar även dem uppåt. Både rankorna och bladen är gröna, men blomställningsskaften blir mycket ljusare gröna än rankorna.

Blommorna är vita och påminner en del om curtisiis blommor. Bikronan är kraftig och vit medan kronan som är vit till lätt grönaktig rullar ihop sina sidor och böjer sig lätt bakåt. De är doftlösa men ger en vacker kontrast till det mörka bladverket och trots att blommorna är små är de i god storlek i relation till bladen.

Hoya pulleana blommade första gången för mig i början på augusti 2023, så när plantan var blott 14 månader gammal. Den har varit okomplicerad att odla och växt i bra takt, men tyvärr ibland överskuggats av Hoya sp. Papua som är en perfekt krukväxt. Den har samma problem när det kommer till att växa i för liten kruka. På sistone har flockarna blivit mindre och tillväxttakten slagits av. Den skulle helt enkelt behöva vattnas oftare i sin mindre kruka, men är svår att omplantera utan att förlora över hälften av rötterna. Den växer i ren pimpsten. Vissa pulleana-plantor har insamlingsnummer, men när det kommer till den här arten vet jag inte om det finns mer än en klon i omlopp. Oavsett så köptes inte denna med ett insamlingsnummer.

 

senast uppdaterad 10 december 2023