Hoya patella

  • patella (pink)
  • patella (white)

Jag har två olika färgvarianter av Hoya patella. Båda plantorna ser väldigt lika ut även om den vitblommande verkar ha aningen spetsigare blad.  Hoya patella växer bäst hos mig i hög värme och hög luftfuktighet. När det är kallare och torrare växer den väldigt långsamt, men klarar sig. Den viktigaste faktorn är dock temperaturen, så har man det varmt och torrt tycker jag nog det är värt ett försök ändå. Jag odlar patella i bark med lite mer mossa än jag annars använder för att hålla upp fuktigheten, och det verkar den trivas bra i. Jag odlar patella på stöd även om rankorna är ganska mjuka och säkert skulle fungera mycket bra hängande. De nya bladen är bronsfärgade och håriga, men blir med tiden matt mörkgröna, mycket hårda och förlorar en del av håren. Jag tycker bladen får ganska olika former och storlekar, även på samma ranka. Blommorna är stora, både jämfört med bladen och med andra hoyor, men har ingen märkbar doft. De utsöndrar en del nektar och kommer oftast en och en på blomställningsskaftet. Kronan är täckt av små, små hår och bikronan är vinröd hos båda färgvarianterna. Det här är en spektakulär hoya jag verkligen rekommenderar om man har möjlighet att erbjuda den en bra växtmiljö. Annars riskerar man en evig väntan på en pinne med några blad som kommer stå stilla länge.

Hoya patella (pink)

Hoya patella (pink)

Den rosa varianten var först ut att blomma hemma hos mig ungefär ett och ett halvt år gammal i september 2018. Bikronan har en underbar blandning av rosa och gult som matchar den vinröda bikronan perfekt. Baksidan av blomman är rosa. Jag kunde inte upptäcka någon doft trots ihärdigt sniffande i blomman. När den väl kände sig redo att blomma satte den genast flera blomställningsskaft som alla började producera knoppar. Färgen på denna kan vara lite ostadig och vara alltifrån starkt rosa till väldigt ljust gul. I sin bleka form går det att skilja på den från den vitblommande klonen genom att den har den gula tonen.

 


Hoya patella (white)

Hoya patella (white)

Den vita varianten av Hoya patella var jag lyckosam nog att få tag på under sommaren 2018. Det var några månader innan den rosa blommade för mig första gången, och vanligtvis brukar jag försöka utvärdera en klon innan jag samlar på mig flera, men patella hör till de där undantagen som gjorde det värt ändå. Dessutom är den vita ovanligare än den rosa, och jag hade bara tur att bli erbjuden den av en kär vän. Den kom med ett nummer -IML 1083, som en bonus. Under våren 2019 startade jag om plantan som blivit bar och tråkig under vintern, och under sommaren delade jag på den och placerade halva i ett vivarium. Bara efter någon månad blommade den för första gången i vivariumet, i slutet på juli 2019, där den uppenbarligen trivdes. För den stump som blev kvar i kruka dröjde det ytterligare ett år, till juli 2020, innan den blommade, då 2 år sedan hemkomst. Precis som den rosa är inte denna helt stabil i blomfärgen, utan kan ofta få rosa toner. Det det skiljer dem åt är att den rosa kan få gulaktiga toner, medan den vita håller sig vit i de ljusa områdena, och att den rosa har lätt färgade nerver i blomman, medan den vita har helt ljusa nerver.

Senast uppdaterad 16 augusti 2020