Hoya obscura

  • obscura
  • obscura (K.noona*)

Hoya obscura är en trevlig hängande hoya med söta runda rosa-gulorange blommor med god doft. Bladen är blanka, har ljusa kontrasterande nerver och blir lätt röda i solen. Den är en lättskött och ganska anspråkslös hoya som växer snabbt och blommar tidigt. Den tar lite mer plats än till exempel lacunosorna men är väl värd att odlas. Det finns flera olika kloner av obscura som skiljer sig lite åt. De kloner jag har verkar också ha lite olika odlingsförhållanden de trivs bäst i. En trivs bäst väldigt torrt medan den andra snabbt slokar vid för lite vatten. Kanske är det ursprunget till att den här arten ibland sägs vara svårodlad. Jag tycker det är ett oförtjänt rykte även om den inte är lika lättodlad som carnosa.

Hoya obscura

Hoya obscura

Det här var min andra klon och jag köpte den utan ytterligare information, så jag vet inte vilken klon det är. Jag köpte den då jag var glad i min första klon men var lite besviken med den röda färgen. Den här hade en mer typisk obscura-look och skulle kanske göra bättre ifrån sig. Bladen är tjocka och hårda, i ljusa omständigheter blir de nästan succulenta. De är ljust gröna med ännu ljusare nerver och blir röda i väldigt starkt ljus. Blommorna har en beige-gul bikrona och varierar sedan i färgen beroende på ljuset, från ordentligt rosa till blekbeige. Den doftar gott, som lacunosa med lite puder inblandat.

Den här klonen har inte visat samma vigör som min första klon. När jag planterade den gjorde jag det lite slarvigt. Jag använde botten av en påse med bark som egentligen skulle ha slängts men jag antog att det inte skulle spela så stor roll för obscura. Istället vägrade klonen stoiskt att sätta rötter i den “sämre” nedre halvan av krukan. Den har växt ganska långsamt och nästan bara när det varit riktigt varmt och ljust. Eftersom den hänger i ett fönster utan extra belysning betyder det tillväxt under 4-5 månader av året. Några vackra röda blad syntes inte direkt till. Den blev lite rödnaggad i kanterna, och i all ärlighet var det en väldigt snygg röd ton som förväntat, men annars lyste bladen gröna. Den här klonen verkar föredra att växa ganska torrt och sedan jag blivit än mer försiktig med vattningen har den gjort lite bättre ifrån sig. När jag var ytterligare lite försiktigare dök de fantastiska röda bladen äntligen upp. Jag köpte den våren 2017 och den blommade första gången för mig under sommaren 2019, vilket jag tycker var lite väl segt för en obscura. Sedan dess har den dock blommat om flera gånger. Jag planerar att plantera om den under 2020 och få den att lägga in en extra liten växel.


Hoya obscura (K.noona*)

Hoya obscura (k.noona)

Den här varianten är ett monster. Den är nästintill omöjlig att döda och växer på vare sig det är i söderfönster eller i ett mörkt hörn. Hos mig växer den så kraftigt att den ofta fått ta värsta tillgängliga platsen då den helt enkelt inte fått plats på de bättre platserna. Det resulterar i väldigt mörkt gröna blad som jag tycker har sin tjusning, men kanske inte är representativt för klonen. Jag har startat om den flertal gånger och odlat den i många olika sorters substrat. Hoya obscura (K.noona*) är ingen klättrare utan fungerar bra i ampel. På grund av dess kraftiga växtsätt har jag även odlat den på stöd där jag virat upp den för hand och det har fungerat väldigt bra. Bladen är mörkt gröna med ljusare gröna nerver. De är ganska mjuka och läderartade samt varierar mycket i storlek och till viss del form. Den här varianten av obscura får inte lika klart rödtonade blad i starkt ljus som andra sorter. Istället blir bladen mörkröda till bruna. Den kan ha att göra med att den gröna grundfärgen på bladen är mörkare än min andra obscura som får knallröda blad i starkt ljus.

Hoya obscura (K.noona*) är mycket blomvillig och blommar oavsett läge. Blommornas bikrona är mjukt gulorange och resten av färgen på blomman varierar med ljuset. I måttligt till starkt ljus blir kronan ordentligt rosa, men i mörkt läge snarare beige. Blommorna doftar gott och påminner om lacunosa i doften. Om lacunosa vore en parfym så vore obscura den billiga kopian. Vissa blomningar är doften oerhört stark på kvällarna och nästan bedövande men det varierar mellan gångerna.

Hoya obscura (K.noona*) är en av mina tidigare hoyor som jag haft sedan maj 2015. Den började genast sätta en blomställningsskaft och blommade för första gången i juni 2015, blott en månad gammal. Jämfört med andra hoyor har jag behövt vattna denna lite extra. Jag är inte säker på om det faktiskt behöver mer vatten som art eller om det är den kraftiga tillväxten som kräver sin vätska. De första åren växte den på fint i jordblandning, men i samband med en flytt startade jag om den i bark och mossa och det växer den i ännu.

senast uppdaterad 20 oktober 2020