Hoya ‘Lime Sherbet’

Hoya 'Lime Sherbet'

Hoya ‘Lime Sherbet’ är ännu en underbar hybrid från Mike Bernardo och gick tidigare under namnet Hoya MB1065-43. Den är mycket lik Hoya ´Linh´ från samma skapare som tidigare gick under MB1065. Jag tror att dessa två har samma föräldrar (Hoya MB 001 x Hoya davidcummingii) men ‘Lime Sherbet’ anges ibland ha föräldrarna Hoya MB 001 x Hoya ‘Goldeneye’. Jag vet inte om det är ett fel som smugit sig in någonstans, eller om jag har fel.

Hoya ‘Lime Sherbet’ har helt fantastiska blad. De är släta och mörkt gröna med väldigt blank yta. Odlas den i gott ljus blir kanterna mörka. De är medelstora och blir ordentligt suckulenta med tiden, men formen på bladen gör att plantan ändå upplevs ganska nätt. Rankorna är ganska kraftiga och klättrar inte. Den sätter villigt många blomställningsskaft och blommar med kompakta flockar. Blommorna har gröngul, luddig krona och gul bikrona. De är doftlösa och håller strax under 14 dagar. Hoya ‘Lime Sherbet’ växte långsamt som ung planta hos mig, men har trappat upp takten när den fick lite storlek. Så fort den satte sina första blommor har den fortsatt blomma med uppehåll de mörkaste månaderna och sätter ständigt nya blomställningsskaft.

Jag köpte min Hoya ‘Lime Sherbet’ utan större eftertanke då jag ville köpa en annan Hoya, men tyckte det kändes värt att lägga till ytterligare en i beställningen för att sprida ut fraktkostnaden. Jag visste inte riktigt vad jag hade att vänta men blev positivt överraskad av det vackra bladet som kom. Jag planterade den i bark och det första året stod den mest och stampade. Jag tror jag kanske fick ett blad var tredje månad eller så. En anledning till det kan ha varit att den stod i ett svalt rum. 2022 satte den äntligen fart och började växa i en stadig takt och så fort vintern och kylan var över 2023 öppnades den första flocken. Då var plantan strax över 2½ år gammal.

 

senast uppdaterad 17 december 2023