Hoya carnosa

  • carnosa (Shocking Pink)
  • carnosa (Round Leaves, EPC-893)

Jag skulle tro att Hoya carnosa förmodligen är den mest välspridda och odlade hoyan av alla.Det är en riktigt kulturväxt och har odlats som krukväxt i över hundra år. Hoya carnosa har flera egenskaper som gör den underbar som krukväxt. Den är tolerant mot både kyla och värme och torka och går därför att odla under ganska olika förhållanden. Den är väldigt förlåtande och klarar av många utmaningar som andra hoyor skyggar för: Den kan till och med odlas i vanlig jord. Ges den väldigt sparsamt med vatten överlever den dessutom under väldigt mörka förhållanden (även om den kanske inte växter något vidare). Den är också en av de växter som tål att glömmas bort. Med det sagt så ska man inte glömma bort den i ett mörkt hörn om man vill att den ska frodas. Hoya carnosa klättrar gärna, på vad som helst och överallt, men kan även odlas hängande.

Det finns en hel del kloner av carnosa spridda, tillsammans med fröplantor och hybrider. Det gör att utseendet hos en carnosa kan variera stort. Bladen är avlånga, släta, gröna med silverfläckar och slutar i en spets. Storleken, den gröna nyansen och silverfläckarna kan variera stort. Blomman är lätt luddig och vissa kloner droppar ordentligt med nektar. Det vanligaste är att blomman är vit eller benvit med röd/rosa och vit bikrona, men färgen på blommans alla delar varierar från röd till vit. Även doften varierar, både i vad den doftar och hur mycket. Det finns kloner som inte doftar alls och kloner som doftar väldigt starkt. Hoya carnosa kan bli väldigt stor, och väldigt gammal. Det finns ett antal berättelser om hur carnosaplantor har gått i arv i generationer.


Hoya carnosa (Shocking Pink)

Hoya carnosa (shocking pink)

Hoya carnosa och jag har inte haft en fläckfri historia.Trots att jag tycker arten är underbar så vill jag inte ge den mer utrymme än andra, och i de flesta fall ligger jag och mina kloner i krig, rankor mot saxen. Det blir varken blommor eller vackra plantor av det (oftast bara en pånyttfödelse med en ny stickling) och det har inte känts helt rätt. Så visades den här klonen upp på facebook när den blommade mycket tidigt av en annan hoyasamlare, och mot bättre vetande åkte den upp på önskelistan. Min förhoppning var att den kanske skulle accepteras att hållas liten och ändå blomma. Blommässigt så blommade den första gången i oktober 2019 efter att ha kommit hem i augusti samma år, vilket jag nog tycker får ses som snabbt. Efter den första blomningen har den pålitligt fortsatt och jag är fruktansvärt glad i den. Den doftar hyfsat starkt med en doft som domineras av kakao. Om det är något som jag tycker är lite tråkigt med denna klon är det att den har “chokladdoften” snarare än carnosa-doften, men å andra sidan är det en trevligt doft oavsett.

Utseendemässigt verkar denna få lite mindre och kortare blad som också håller sig ganska ljusgröna. Jag har inte odlat den värst mörkt så det är möjligt den får en djupare färg i sådana omständigheter. Klonen har sparsamt med silver. Blomman är rosa med inslag av lila fläckar och har en rosa och röd bikrona. De verkar inte producera speciellt mycket nektar och blommorna håller i 1-2 veckor, lite beroende på temperatur och vattentillgång.

 


Hoya carnosa (Round Leaves, EPC-893)

Hoya carnosa

Den här carnosan växer väldigt variabelt för mig. Det har föresvävat mig att den kanske inte kom med rätt namn, men det är så svårt att säga. Jag vill nog helst att den växer bättre och blir mognare innan jag börjar tvivla. Många beskriver den som att den har små blad, men det har inte min producerat stabilt. Den är inte särskilt silvrig för mig, men så kan jag ju ha fått en tråkig stickling med. Jag köpte den som Round Leaves Splash men med det lilla silvret den uppvisar har jag tagit bort den delen av beskrivningen som inte längre stämmer. Bladen är tjockare än vanligt, med mer struktur, och bredare än en traditionell carnosa. Jag tycker att stammen och rankorna blir kraftigare med, framför allt de unga, men den har växt långsamt för mig så det är svårt att veta om det är hastigheten eller en egenhet hos klonen. Blommorna är vita, lätt luddiga och har en vit bikrona med röd mitt. Den doftar väldigt trevligt, men nu när jag sitter och skriver om den hittar jag inte mina anteckningar om vad den doftade som, så det får vänta lite.

Den här carnosan hade en tuff start. En ordentligt träig stickling fastnade på posten och kom fram efter 3 veckor. Den såg ut att vara i perfekt skick, men den kom bara inte igång. Efter ett väldigt lång paus (för att vara carnosa) dök en ranka upp, och ett par blad, och sen satt den still igen. Och så fortsatte den. Efter nästan exakt ett år blommade den för första gången, fortfarande som en väldigt liten planta. Den här odlar jag i en jordblandning med bark, kanske 10-20% blomjord och pimpsten. Ursprungligen blev den rotad och fick växa i bark, men då den var så långsam tänkte jag pröva om det fungerade bättre i en jordblandning. Även om den fortsatt växa har det inte gått snabbare så i slutändan spelade nog substratet ingen roll. Blommorna var väldigt uppskattade och höll i hela två veckor, men jag skulle verkligen vilja att den kunde växa upp till en ordentligt planta.

 


senast uppdaterad 10 juni 2021