Drosera binata

  • Drosera binata (multifida f. extrema)
  • Drosera binata (Golden Green)
  • Drosera binata (Small Red)

Drosera binata är ett väldigt intressant sileshår från Australien och Nya Zeeland. Den har ganska kraftiga blad som delar sig och bildar strukturer som nästan liknar klövdjurens horn. Det finns många olika kloner av binata. En del är små, andra stora, och vissa kloner delar sig fler gånger än andra. Många av dessa olika kloner har fått olika namn, men det är osäkert om de verkligen bör ha det. Även om det är en tempererad växt så växer den varmt, och kan därför ofta hållas på samma sätt som andra tropiska växter, det vill säga i stabil inomhusmiljö. Då och då dör de tillbaka och så länge den inte övervattnas under den perioden så kommer den snart igen. Jag har även börjat pröva den i vivarium där den gör sig fint än så länge. Jag har prövat att odla den i lite olika substrat och den verkar klara det mesta -och är dessutom lätt att föröka med blad och rotdelar. Det här är förmodligen den bästa droseran att odla om man bara vill ha en, i mina ögon. Lätt och spektakulär.


Drosera binata (multifida f. extrema)

Drosera binata

Den här köpte jag som Drosera binata (multifida f. extrema), och ska vara en klon som delar sig väldigt mycket och får en fin röd ton. Blommorna är större än hos de andra binata jag odlar, men det kanske inte är konstigt då den här ska bli störst planta av dem. Precis som de flesta av Australiens droseror som växer i torrare marker vill den gå igenom en viloperiod. Jag ska villigt erkänna att jag inte låtit den göra det. När jag tar in den till hösten brukar den dö tillbaka lite, vilket inte är konstigt när ljuset blir så mycket sämre. Under vintern skickar den sporadiskt ut blad som är längre än vanligt och delar sig färre gånger. När jag väl flyttar ut den på våren igen kommer den starkt tillbaka och blir underbart röd i solen. En välväxt binata är en ren skönhet. Men den kan snabbt bli ganska ful då äldre blad blir fulla av flugrester och om den inte raskt producerar nya blad tenderar den att se ut som en sopkvast. Efter att ha odlat den i en hög kruka i en blandning av torv och sand den första tiden har jag nu planterat om den i en ampel, i en lite mer porös blandning med tillsats av pimpsten.

 


Drosera binata (Golden Green)

Drosera binata (Golden Green)

Det här är ett helt ljuvligt litet sileshår. Jag förväntade mig inte mycket av en växt med en så tråkig beskrivning som “Golden Green”, men den här har vida överskridit mina förväntningar. Det är en liten binata, och bildar därför en ytterst söt planta. Den delar sig bara en gång och får därmed bara två bladspetsar. Själva fångstytan är inte speciellt stor, men den färgas röd i starkt ljus. Det gör att bladen får en väldigt attraktiv färgskiftning från en grön stjälk som övergår i en röd-orange klyvning, och bladspetsar som avslutas i gulgrönt. Den har växt lite långsammare i perioder men ännu inte gått in i en viloperiod där den stått inomhus under belysning.Färgskiftningen och storleken gör den till en helt perfekt liten krukväxt, och under 2021 hoppas jag pröva den i ett par vivarium och se om den blir lika underbar där. Den här odlar jag i en blandning av torv och pimpsten.

 


Drosera binata (Small Red)

Drosera binata (Small Red)

Drosera binata (Small Red) är en ganska typiskt binata. Den är inte speciellt liten (fast mindre än jättarna inom arten) och inte speciellt röd heller (fast blir rödare än de gröna klonerna). Den är ytterst blomvillig, sett till mina andra, men skiljer sig annars inte speciellt mycket. Bladen delar sig en gång på denna klon. Med det sagt är det fortfarande en binata och den fyllde snabbt och fint ut sin kruka under sommaren, gick i dvala och håller nu på att komma tillbaka igen. Den här växer i ett tätt substrat av mestadels torv. Det verkar göra en långsam att komma igång och komma tillbaka, men annars verkar det få den att växa snabbare än de andra. Det är dock svårt att säga eftersom de är olika kloner allihop.

 


 

Senast uppdaterad 26 maj 2021