Några bilder på några favoriter

Hoya wallichii ssp. tenebrosa är en av mina stora favoriter. Den är så blomvänlig, och även om blommorna sällan öppnar sig ens halvvägs som krukväxt är de ändå bedårande halvöppna som små klockor. Jag har säkert tusen bilder på den, och för ett tag sedan bestämde jag mig för att det fick vara nog med att visa upp alla bilder. Men så var blommorna ovanligt öppna, och räknar jag bakåt så har jag ju faktiskt inte visat upp några nyliga bilder…

Hoya wallichii ssp. tenebrosa

Hoya wallichii ssp. tenebrosa

Under vintern har min planta fått ovanligt tjocka och blanka blad. Jag vet inte om det beror på klimatet, eller om den börjar få en vuxnare bladskrud. Det är inte ovanligt att hoyors blad både blir större och får mer uttalade former när de fått några år på nacken. Så det blir spännande att se om tenebrosa kommer gå tillbaka till de tunnare bladen i sommar.

Hoya wallichii ssp. tenebrosa

Hoya wallichii ssp. tenebrosa

En annan favorit är den vackra ‘New Guinean Ghost’. Bladverket på den är verkligen silver, i alla bemärkelser. Den kan ha ganska känsliga blad, och får lätt mekaniska skador även av ganska harmlösa händelser. Med andra ord är den ingen perfekt Hoya i mina klumpiga och tanklösa händer. Men jag kan ta att halva plantan ser sliten ut när andra halvan ser ut så här.

Slutligen signalerar Hoya bella att det är vår, oavsett temperatur och väder utanför. Hoya bella är en av de där hoyorna som gärna blommar så länge det bara går, och därför kan de blomma vintern igenom. Men under de mörka månaderna har den sällan många flockar samtidigt, utan får en här och där. Det är först när ljuset och värmen återvänder som den laddar upp för sommarblomningen, som är i en helt annan klass.

Ett svar på “Några bilder på några favoriter”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.