Par i peninsularis

Förra året hade jag turen att få ännu en Hoya peninsularis-klon i odling, och den överraskade mig med att även den ha en röd fläck på bikronan. Jag trodde faktiskt den skulle blomma gult för mig, men eftersom jag gillar färg så var det en glad överraskning. Det som var mer rörigt var att jag trodde att det bara fanns en med röd fläck.

Hoya peninsularis (NS07-079)

Hoya peninsularis (NS07-079)

Tyvärr är det ju så att peninsularis-arten (som varit i odling ganska länge) på ett sätt är ett exempel på hur det kan gå när klon-nummer och information inte respekteras. Vissa kloner som finns i odling har individuella accessionsnummer, och andra har inte haft det. Och dessa nummer har då hoppat lite här och var (precis som man inte ska göra -ett nummer antingen kommer med en planta, eller så har plantan inget nummer) och det gör att vissa av klonerna har fel nummer, och att flera kloner förekommer under samma nummer. Jag trodde att åtminstone en klon kunde särskiljas genom färgen på bikronan, men det visade sig att jag hade fel.

Hoya peninsularis

Hoya peninsularis (red corona), min äldre klon

Eftersom jag odlat mitt par i princip bredvid varandra ser jag ganska många skillnader mellan dessa. Hoya peninsularis (NS07-079) får luddigare blommor som är helt gula, medan min äldre peninsularis har kortare hår på kronan, och har gröngula blommor (fast de ser helgula ut). Det finns även lite småskillnader i bikronan, som hur hög den är och hur bikroneloberna ser ut. När det kommer till bladen får min äldre klon plattare, mjukare blad med mindre regelbunden form. Hoya peninsularis (NS07-079) får blad som är hårdare, och har mer tydliga, uppresta nerver där bladytan kan se ut lite som hamrad plåt. De får även en mer kupad form och reflekterar inte alls lika väl som min äldre peninsularis blad.

Hoya peninsularis

Hoya peninsularis (NS07-079) till vänster och Hoya peninsularis (red corona) till höger

Hoya peninsularis

Det tråkiga är givetvis att alla dessa skillnader, som är ganska tydliga när plantorna står framför en, är extremt svåra att se på bilderna. Och finns det två, så kan det ju lika gärna finnas fler. Det får en att undra hur många kloner jag sett på bild, i tron om att det varit samma klon med röd fläck på bikronan. Det gör att man får vara tacksam för den tur vi samlare ändå hade, då denna publicerades som egen art. Och att arten därtill är så lätt identifierbar, så vi får något att kalla dem.

Hoya peninsularis (NS07-079)

Hoya peninsularis (NS07-079)

För den som gillar blad med lite speciellt utseende så är peninsularis definitivt intressant. Faktum är att många kloner har väldigt olika bladverk, och ändå lyckas de alla på något sätt se unika och attraktiva ut. Blommorna är även de speciella (fast små!) men även utan blomning ger plantan en utmärkt djungelkänsla med sina blad. Alldeles oavsett vilken klon som odlas.

Hoya peninsularis (NS07-079)

Hoya peninsularis (NS07-079)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.