De fantastiska SLM-hoyorna

För ett par år sedan dök fyra nya hoyor upp med numrena SLM-01, SLM-02, SLM-03 och SLM-04. En helt fantastisk fyrklöver. De var alla fyra väldigt olika, och helt i min smak. Det är inte alltid alla nya hoyor faller mig i smaken, men dessa förälskade jag mig snabbt i och kärleken har hållit i sig.

Förra året blommade den sista för mig, Hoya sp. SLM-01, eller som den numera blivit publicerad som, Hoya buntokensis. Jag hade hoppats kunna skriva om den i helgen, men den har inte varit samarbetsvillig och får därför vänta lite. Det är en hoya med fantastiska blad som visar extrem variation och växer på ett väldigt tillfredsställande sätt.

Hoya wallichii ssp. tenebrosa, som kallades sp. SLM-02, har nog ingen missat som varit här och läst tidigare. En av de verkligt få tunnbladiga hoyor jag tycker riktigt mycket om. För den här hoyan handlar det bara om blommorna.


Hoya sulawesiana blev sp. SLM-03 publicerad som, och egentligen är det helt fantastiskt med tre så olika, nya arter. Sulawesiana har långa, vackra suckulenta blad och eftersom Hoya buntokensis blev en besvikelse så fick sulawesiana sin egen sida i helgen istället. Den har inte lika enkelt och trevligt växtsätt som de andra SLM-hoyorna då den tenderar att sura om man pillar med rankorna, men med sådana blad blir den förlåten.

Hoya sulawesiana

Och sedan har vi den snygga Hoya sp. SLM-04, ofta kallad sp. aff. lambii idag (men inte alla sp. aff. lambii är klonen med id-numret SLM-04, det är viktigt att komma ihåg!). Så vitt jag vet har den inte blivit artad eller publicerad än, men det gör den inte mindre fantastisk.

Hoya sp. Kalimantan SLM-04

 

4 svar på “De fantastiska SLM-hoyorna”

  1. Har du tips på var kan man hitta sticklingar att köpa? Letar främst efter megalantha och macgillivrayi. Har porslinblommor sedan många år men vill nu försöka mig på fler olika sorter 🙂

    1. Jag skulle rekommendera att titta på facebook: Hoyalivs köp och sälj (grupp) brukar vara bra för att hitta något att pröva på 🙂 Det finns också en hel del på tradera, men det kan vara svårt att veta om något är värt priset bara genom att titta på annonser. Det finns även en hel del e-handelsbutiker, främst i Europa, som säljer en hel del Hoya!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.