Vårsolen lockar fram färgerna

Dagarna har hunnit bli ganska långa nu och det syns på de vackra färgerna i fönstren. Många växter anpassar sig bra till olika omständigheter, som högre värme och längre ljustimmar. Anpassningen tar oftast längre tid än ljuset ökar på våren, vilket gör att det växterna släpar efter och lätt färgar upp.

Hoya sp. aff. scortechinii (UT001) och Hoya sp. aff. caudata (Sumatra) är helt underbara när de färgar upp.

Skillnaden mellan hur mycket växterna har hunnit anpassa sig och hur mycket ljuset och värmen har ökat kan även leda till värmeskador och trötta plantor. Av den anledningen kan man vilja skugga växterna lite (t. ex. med insynsskydd) eller ställa dem en bit bort från fönstret. Själv föredrar jag att låta växterna hantera det bäst dem kan, och oftast blir det några brända blad per säsong men inte så mycket mer.

Dischidia hirsuta (NS00-012) har fått exceptionell färg i år

Det här är en anledning till att växter som kanske stortrivdes i söderfönster förra sommaren nu börjat få värmeskador, eller att växten inköpt för att tåla just söderfönstret slokar på fönsterbrädan. Generellt sett är det alltid att rekommendera att låta växter få vänja sig långsamt vid förändrade odlingsomständigheter, vare sig det beror på flytt eller på en vår långt ifrån ekvatorn där dagarna ökar extremt i längd. Väldigt många växter klarar av att stå i full sol om de bara får vänja sig på ett bra sätt.

Jag måste bara dela med mig av några extra bilder på Dischidia hirsuta (NS00-012) som verkligen är helt slående just nu. Den har aldrig färgat upp så här tidigare för mig, men jag är väldigt glad den gjorde det i år.

Vanligtvis är den full av blommor men just nu finns bara ett fåtal, förmodligen av samma anledning som den färgat upp så fint. Nu väntar jag på att blommorna kommer tillbaka och hoppas det sker innan den röda färgen bleknar.

Den växer intill en annan Dischidia hirsuta med blankare blad (och färre hår) som syns glimta till på bilderna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.