Vackra Begonia serratipetala

För ett par år sedan när jag letade runt efter lite vivariumväxter fick jag ett sug efter en lite taggig och uppseendeväckande Begonia. Valet i slutändan stod mellan Begonia serratipetala och Begonia bipinnatifida. Jag valde fel och det blev serratipetala. Bladen blev lite för stora och sammanhängande vilket gör att den skuggar det mesta som växer under. Lägg till den starka tillväxten och serratipetala kräver ett hyfsat stort skåp för att passa in väl. Med det sagt är serratipetala en förvånansvärt vacker växt och har funnit sin plats härhemma ändå. Bladen är mörkt gröna med vackra, rosa fläckar. De blir väldigt blanka och det gör att växten i sig ofta ser ganska mörk ut, och den är väldigt svår att fotografera rättvist. Faktum är att om man googlar efter bilder på denna underbara växt kommer det upp väldigt många väldigt tråkiga fotografier.

Under vintern har den fått stå i mitt mörka köksfönster, något den inte trivs särskilt bra med. Den har stått stilla och i februari hade den bara ett fåtal fräscha blad kvar. Men när värmen och ljuset kröp tillbaka började den växa igen. Nytillväxten har blivit väldigt mörk, förmodligen för att ljuset varit så svagt, men jag är så glad att den kommit igen.

Jag är svag för de fläckiga begoniorna och har några stycken. Men hur kan man inte när bladen ser så vackra ut? Hos serratipetala är undersidan vackert rödfärgad som en bonus.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.