Hoya elliptica

Ytterligare en förstagångsblommare i värmen var min Hoya sp. aff. elliptica, som jag nästan slutat förvänta mig blommor hos. Det här är en trevlig elliptica som får tunnare, rundare blad och kan bli ordentligt röd. Jag kallar den elliptica trots att den faktiskt är en aff., men det är för att jag har svårt att se att den skulle vara något annat. Den får dock behålla sin officiella beteckning tills dess någon artbestämmer den. Den har aldrig visat minsta tillstymmelse till blomställningsskaft tidigare. Men nu under hettan började det röda i bladen långsamt försvinna, och strax det det första paret upp. Odlar man den inte så den blir röd har den istället en väldigt trevlig ljusgrön färg, men på de här bilderna ser den lite trött ut då den fortfarande ligger någonstans mellan bleknande rödtoning och grön.

Hoya sp. aff. elliptica

Jag hade hoppats kunna fotografera den med båda klasarna öppna, men sådan tur hade jag inte. Den första klasen stängdes i samband med att den andra öppnades.

Hoya sp. aff. elliptica

Hoya sp. aff. elliptica

Den skiljer sig främst från min elliptica (AP1008) genom en lite annorlunda formad bikrona. Hoya sp. aff. elliptica till vänster och Hoya elliptica (AP1008) till vänster.

Den “vanliga” elliptican firar också värmen med blommor. En av ellipticas stora fördelar är att den blommar med blommorna uppåt, så de faktiskt blir väldigt synliga och lätta att beundra. Ju fler hoyor jag odlar, desto mer uppskattar jag den egenskapen.

Hoya elliptica

Däremot är den lite ostadig i tillväxten då den fått flytta ner till en mörkare position ett tag. Den blev ganska chockad av en kall period under våren så den har nu fått en mer regelbunden miljö ett tag för att växa på sig. Tyvärr så innebär det även lite mörkare, vilket inte riktigt är i den här plantans smak. Intressant nog blev blommorna gråa för knopparna som utvecklades under köldknäppen.

Hoya elliptica

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.