Några blommor i hettan

Nu går det så snabbt bland växterna att det är knappt jag lyckats fånga blommorna på bild innan det är dags för nästa. En av de fördelar med att ha många växter är att det alltid är någon som blommar, och i högsäsong så är det många. En nackdel är att de behöver vatten, speciellt i sommarhettan. Av den anledningen brukar blomningen sakta ner hos mig framåt juli. Semester är trots allt semester, och framför allt hoyorna är ju så tacksamma att de snällt tar en tråkig månad och kommer igen med blommor senare i augusti. Hoya sp. (AH021) är dock en som kommer fortsätta att blomma, vatten eller ej.

Hoya sp. (AH021)

Den får en tråkig ton av gult när jag är slarvig med vattnet, men inget stoppar den utom kyla på vintern.

Hoya sp. (AH021)

Till min glädje blommade äntligen Hoya carmelae för mig. Jag absolut älskar den här arten -den är liten och nätt och får helt enastående små blommor- men den har vägrat att blomma så länge att jag nästan gett upp. Men i den extrema hettan så dök plötsligt de första blommorna upp, och fler är på väg nu. Den här arten är ensamt ansvarig för att jag inte samlar på alla bilobatakloner som finns, utan bara några stycken (fast om någon har den klon som går under namnet Hoya ruscifolia vore jag väldigt intresserad av en stickling).

Hoya carmelae

Nu hade jag tyvärr inte tid med en ordentlig fotosession när den blommade, så färgerna är inte riktigt lika vackert lysande som i verkligheten. Men jag kan nog lova mer bilder framöver.

Hoya carmelae

Hoya carmelae

En som inte alls är lika kinkig är danumensis ssp. danumensis. Min planta har inte mått så särdeles bra. Den har fått stått ganska mörkt, och mörker är straffande när det är varmt. Trots det så blommar den lika ljuvligt. Att den här arten, snabbväxt, snabbblommad och storblommad, ännu inte hittat till massproduktion förvånar mig fortfarande. Det skulle vara att den har så himla tråkigt växtsätt. Men å andra sidan behöver man inte låta den bli stor. Det räcker med en mindre planta så kan man njuta av blommorna och slippa röran.

2 svar på “Några blommor i hettan”

  1. Tak for endnu et interessant indlæg 😊😍 Du skriver noget om at Hoya carmelae er grunden til, at du ikke samler på bilobatakloner. Er carmelae en bilobataklon? 😊 Tak 🥰

    1. Nej, det är nog jag som skrev för otydligt. Det är en helt annan art, bilobata får de pyttesmå bollarna (lacunosa-stil) i lite olika färger. Jag älskar små hoyor, men just dem emellan tycker jag carmelae bara är så mycket sötare att det känns onödigt att ha en massa bilobata-plantor som ser nästan likadana ut.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.