Den sista posten i april ägnas åt den vackra Hoya sp. aff. scortechinii (UT001)

Jag älskar den här Hoyan. Den blommade för första gången för mig nu i april, och doftade helt ljuvligt av honung, men det som får mitt hjärta att banka är såklart bladen.

De rödfärgade nerverna och stjärnhimlen av silver strösslat över bladytan gör att den är lätt att skilja ut även hemma hos en rödbladsälskare. Bladen är inte speciellt tjocka för att sitta på en hoya, men de är ändå hårda och väldigt kraftiga mot stammen som är oerhört fin och graciös.

När blommorna öppnade sig var jag förvånad över hur ljusa de var, speciellt med tanke på hur mycket sol plantan uppenbarligen får. Men det visade sig att blommorna började färgas mot rosa när de väl öppnat och blev mer och mer rosa för varje dag tills de trillade av.

Det finns flera kloner av scortechinii, som den här säkert kommer artbestämmas som när väl någon insatt gör en bedömning, men hittills tycker jag det här är den mest fantastiska. Det gör inget att de söta blommorna är ganska små. Och även “skuggsidan” på plantan tycker jag är vacker, fast jag nog kommer rotera den lite så jag får njuta av mer röda nerver.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.