discount pauciflora

Hoya retusa

Ja, det kanske är lite elakt att beskriva Hoya retusa så. Det här är två ganska lika (men också väldigt olika) arter. Båda har styva, långa blad som gärna växter i “tofsar” och får relativt stora blommor som kommer ensamma eller några stycken på blomställningskaften. Blommorna är vita med vinröda bikronor. Båda doftar väldigt gott, men pauciflora doftar som ljuvlig citronparfym och retusa doftar som en mild obscura i min näsa.

Hoya retusa

Hos mig verkar retusa även trivas under samma omständigheter som pauciflora. Den verkar lite mer förlåtande (och blommade mycket snabbare och enklare) men trivs den ena brukar jag anta att även den andra trivs. Både är väldigt trevliga och speciella hoyor trots att jag tycker att pauciflora är snäppet bättre på alla sätt och vis. Framför allt tycker jag plantan blir snyggare. När retusa växer till sig tycker jag bladen försvinner i “barröran” och istället för att se en hoya med unika blad ser jag bara en oreda av tallbarr.

Hoya retusa sätter gärna en enorm mängd knoppar vid noderna, som syntes nedan

Hoya retusa

Det finns dock ett område där retusa slår pauciflora, och det är som vivariumväxt. Både retusa och pauciflora är fantastiska vivariumväxter. De styva bladen gör det enkelt för de djur som eventuellt finns i vivariumet att klättra eller sitta på bladen. De båda växer oerhört snabbt, även när det är ganska mörkt, och klättrar på olika typer av bakgrunder. Samtidigt gör de tunna bladen, och tendensen att bilda flera korta internoder ihop, att de inte skymmer andra växter eller tar över. Eftersom jag har bönsyrsor (som älskar att sitta under dessa blad, allra helst paucifloras) har jag placerat dessa två högt upp i mina vivarium. Och trots starkt ljus och för stark värme så växer de oerhört bra. Men retusa är snäppet vassare i vivarium för att den också gärna blommar där.

Den här damen tillbringar den mesta av tiden antingen på retusarankan eller pauciflorarankan. Och vem behöver väl blommor egentligen med orkidébönsyrsor?

2 svar på “discount pauciflora”

  1. Fantastiskt vacker orkide´bönsyrsa. Det var ett ovanligt husdjur.
    Är den dyr att köpa? Var köper man en sådan vän?

    1. De brukar inte vara så dyra, men det går i vågor beroende på hur populära de är. Djurbutiker som specialiserar sig på terrariedjur säljer dem till och från, och det finns även flera affärer i Europa det går att beställa från.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.