Två gula Dischidia

Gult är inte riktigt min färg. Och Dischidia är inte riktigt min blomma. Ändå blir jag löjligt förtjust över dessa väldigt små blommor. Båda plantorna har precis kommit ur karantän så plantorna ser slitna ut nu när de får anpassa sig till torr luft. Men båda verkar vara trevliga och anspråkslösa växter.

Dischidia collyris (det skulle dock inte förvåna mig om collyris är en synonym till imbricata, alternativt att denna växt inte är collyris) är en enastående liten växt som jag är väldigt lycklig över att ha tittat. Den växer med de traditionella myrbladen mot underlaget. Bladen verkar inte bli lika buckliga som hos andra arter, men i gengäld är de små och färgas fint rödbruna i gott ljus. En trevlig touch är den fina spiral som blomställningsskaftet får. I vivariumet tog det ingen tid alls för den att rota sig och den har börjat visa tecken på tillväxt, vilket också måste klassas som snabbt. Blommorna ger en fin kontrast till bladen och jag har höga förväntningar på den här lilla Dischidian.Dischidia acutifolia är, trots den exakta färgmatchningen i blommorna mot collyris, en väldigt annorlunda Dischidia. Och förutom färgen finns det skillnader i blommorna med. Jag såg en bild på den med rödfärgade blad och tänkte att jag skulle chansa med en klon och se vad det blev av det. Än så länge har jag inte sett något rött, men bladen är gröna med fin form och tjocklek trots sin anonymitet och blommorna fullständigt bedårande. Det är den lite extra böjen bakåt som gör det. Blommorna luktar också väldigt svagt sött. Jag håller precis på att bygga dess nya hem så än så länge har jag inte testat den i ett vivarium.
Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.