Egentligen odlar jag inte Dischidia

I alla fall är det den officiella versionen. Dischidia är en nära släkting till Hoya. Vore det inte för blommorna så skulle det ibland vara svårt att se skillnad på dem (och kan fortfarande vara, i vissa fall). Och tyvärr för Dischidia så har deras små söta blommor inget att sätta emot hoyornas mycket mer imponerande klasar. Men ska jag vara ärlig så är vissa dischidias blad helt underbara. Och efter att ha vant sig vid att vissa hoyor aldrig blommar så visst finns väl lite utrymme för en dischida eller två… eller tio… med vackert bladverk. Sen finns det ju undantag. Ett av dessa är Dischidia astephanas underbart vackra blommor. De är visserligen små, men den skarpt röd-orangea färgen gör att blommorna syns tydligt som små stjärnor. Och bladen! Små och runda som blir fint färgade i starkt ljus. Det är dessutom en väldigt trevlig terrarieväxt med små blad som ger intrycket att suga sig fast mot underlaget. Hoya imbricata/maxima har samma växtsätt men får alldeles för stora blad och maxima ångrar jag redan att jag satte in på grund av storleken.

Dischidia astephana
Dischidia astephana
Dischidia astephana

När bladen väl hittar något att krypa mot så blir bladen större och får en mer typisk astephana-look. Här i ett av mina vivarium går det att se förändringen där den insatta rankans nytillväxt (inne i själva vivariumet) ser ganska annorlunda ut.

Dischidia astephana
Dischidia astephana
Dischidia astephana

Det är inte bara astephana som har underbara blad. Den här kom hem som en bonus med namnet Dischidia bengalensis. Nu tror jag inte riktigt det stämmer, men det är svårt att hitta information om Dischidia och vilken det i så fall kan vara istället. Helt fantastiska blad som än så länge är runt 2 cm långa. Färgskalan i gott ljus är helt otrolig med en mörkt lila rand och rödfärgat blad.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.