Hoya lacunosa (hybrid med rosa blommor)

Det här är en öppen frösådd som kommer från Lek Hoyagarden. Den fröbärande lacunosan var inte en mindre variant utan en typisk lacunosa. Den kom till Sverige via Torill Nyhuus tillsammans med ytterligare en öppen frösådd som var gulblommande från samma ställe 2018. Den såldes sedermera som hybrid, med stor sannolikhet eftersom den var så lik Hoya ‘Rebecca’, som är en hybrid mellan lacunosa och obscura. Med tanke på den bredd av kloner som inkluderas i arten lacunosa idag är jag inte helt säker på att det faktiskt är en hybrid. Men tills vidare får den en egen sida, speciellt eftersom den haft det lite tufft identifieringsmässigt.

På nordiska trädgårdar 2018 (och kanske även senare år på grund av snöbollseffekten) skedde ett olyckligt misstag. En annan oidentifierad Hoya såldes i påsar under bilder på denna hybrid, och med denna hybrids namn. Jag köpte en själv eftersom jag sett denna hos Torill och blivit kär. Jag noterade att bladformen var lite annorlunda, men tänkte att det berodde på odlingsmiljön. Den Hoya som felaktigt såldes som denna är mycket lik lacunosan från Fraser Hills eller Hoya sp. aff. lacunosa (Cameron Highlands, SR2009-050), med mycket stor blomflock och blad som är mycket bredare. Jag kan inte säga om det faktiskt är någon av dessa eftersom Torill hade en fantastisk samling Hoyor varav många okända och sällan spridda, så för allt jag vet kan det ha varit ytterligare en annan Hoya som spreds. Men det var inte denna (det går att läsa mer i slutet av inlägget HÄR).

Den här namnlösa kultivaren är mycket lik Hoya ‘Rebecca’. Blommorna är små, och får en stark rosa färg om den odlas ljust. Den är oerhört blomvillig och doftar väldigt gott. Bladen är mörka, med tydliga nerver, och baksidan är slät och är ofta rödfärgad hos nytillväxt. Odlas den i gott ljus blir även framsidan vackert röd. Skillnaden mot ‘Rebecca’ vilar främst på de något bredare och mörkare bladen och baksidans utseende. Den växter kraftigt och är generellt en väldigt trevlig krukväxt. På bilderna är den blekare än den vanligtvis är, och plantan är något sliten efter behandling efter hemkomst. Men jag har ännu inte kommit mig för att ta nya bilder och försöka odla den i en ljusare miljö. Jag fick möjligheten att ta över Torills planta 2022 och den kom i blommande skick. Den slutade inte blomma vare sig under omrotningen av hela plantan eller den allmänna behandlingen jag utsätter alla mina nytillskott för, oavsett var de kommer ifrån. Den växer just nu i ren bark i en ampel. Mitt intresse av denna kom både från de vackra bladen och doften, men även av intresse på grund av likheten med ‘Rebecca’.

 

senast uppdaterad 4 november 2023