Hoya insularis

Jag har kommit ungefär halvvägs i min årsinventering av alla krukor i huset, och därför kände jag genast behov av att lämna allt stående och skriva lite om Hoya insularis. Det var inte helt opåkallat eftersom jag lyckades med konststycket att riva av två rankor av den som tagit sig lite väl stora friheter i fönstret. Jag har dröjt lite med att skriva om den, mest för att jag inte fått till några bra bilder och inte orkat strula så mycket. Den gör sig inte alltid så bra på bild, men jag är väldigt förtjust i den.

Hoya insularis

Jag köpte den en gång i tiden för att jag ville studera blommorna som är ganska annorlunda. Men jag har kvar den för att den har så himla fina blad. Plantan i sig är ganska kontrastfull- rankorna är graciösa och när en stickling väl har tagit sig och börjat ranka så får den långa internoder. Bladen är suckulenta och kan bli ordentligt långa, hos mig varierar de mellan 6-7 cm och upp till 30 cm. Eftersom bladen sviktar av sig egen tyngd blir de längre bladen naturligt böjda och hela plantan kan få ett väldigt fint fall av bladen.

Hoya insularis

Odlas den någorlunda ljust blir plantan ofta flerfärgad i grönt och rött när de nya bladen kommer, och odlas den ordentligt ljust mörknar de mogna bladen och blir väldigt, väldigt mörka. Även rankan, blomställningsskaftet och blommorna kan mörkna ordentligt.

Hoya insularis

Hoya insularis

Blommorna är väldigt häftiga, men små och när man väl tittat till dem några gånger så är det inte så mycket mer att orda om. Med det sagt så ger den platta formen intrycket av att flockarna svävar runt plantan, vilket är ganska fint. Själv är jag mer förtjust i knopparna: när de utvecklas tycker jag de påminner om spindlar och ibland när jag ser dem i ögonvrån är jag säker på att det minsann sitter en husspindel på stödet eller krukan.

Hoya insularis

Hoya insularis

Den har varit enkel att odla och har växt väldigt snabbt för mig. Det största misstaget man kan göra är att plantera flera sticklingar i samma kruka: växer de trångt blir bladen missbildade och förlorar mycket av sin skönhet. Jag gjorde det misstaget med en kruka och håller nu på att rätta till det i en annan. Den har även fått en egen sida idag, där det står lite mer om den.

Hoya insularis

Ett svar på “Hoya insularis”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.