Ibland får man göra om… och göra om… och…

Ytterligare något som sysselsatt mig hemma och stulit alldeles för mycket tid den här hösten är omstarten av mitt stora vivarium. Jag var tvungen att helt tömma det för att flytta på det som jag skrivit om tidigare, och när jag äntligen började starta om den i våras så blev jag tvungen att tömma det -igen. Och det är nog inte osannolikt att det kommer behöva flyttas ytterligare en gång om något år. Med det bagaget beslutade jag att inte genomföra den större förändring jag ursprungligen hade planerat. Jag ville dock inte låta det stå oanvänt, så jag bestämde mig för att göra några få förändringar och plantera upp det igen. Det innebär att jag fortfarande blir tvungen att arbeta emot två konsekvenser av ett mycket dåligt beslut (att ha en vattendel -bara gör det inte), men jag tror nog det kommer duga fint för en kortare period. Det är inte riktigt inväxt än, men det har börjat bli levande och just den här perioden är den absolut roligaste för mig. Några få växter har redan börjat utmärka sig och jag ville dela med mig av lite glädje.

Episcia ‘Jim´s Moody Rock’ fick bli inplanterad denna gång som omväxling. Givetvis snabb att blomma, som alla Episcia.

Begonia metachroa har inte blommat (i alla fall inte som jag märkt) men är en underbar vivariumväxt. Det är inte en favoritbegonia för mig. Jag gillar rosa och röda fläckar och kontraster. Denna är mörk och ganska tråkig. Men den kommer så till sin rätt i ett vivarium, gärna på en mörk plats. Den är väldigt snäll -den växer i princip hur som helst. Bladen håller sig mörka och blir väldigt, väldigt blanka -alldeles perfekt för ett mörkt hörn. Den håller sig även hyfsat låg och kompakt.

Begonia metachroa

Begonia metachroa är även en av de iriserande begoniorna. Jag tycker inte effekten är väldigt stor -visst skiner den blått i en viss vinkel, men bladen är så mörka ändå (och reflekterande) att det inte riktigt tar över. Men en blixtbild visar det ändå ganska tydligt.

Begonia metachroa

Nästa växt är inte heller en blommande växt, men en av mina favoriter hos de variegerade växterna. Den gröna formen, kallad plättar i luften till vardags här i Sverige, har aldrig riktigt tilltalat mig. Men den variegerade formen av Muehlenbeckia complexa är bara så snygg i mina ögon.

Bland hoyorna är det förstås Hoya flagellata som är först ut att blomma. Både flagellata och patella är två hoyor som gärna blommar extremt tidigt i skåp i min erfarenhet. Det finns förstås andra mycket pålitliga hoyor, men just dessa två sätter gärna ett blad (sällan ens två) och blommar sedan direkt.

Även pinguiculorna är pålitliga blommare, här P. hemiepiphytica som sträcker sig mot ljuset.

Jag antar att jag fuskar lite med den här bilden, som inte är från det stora vivariumet, men jag har haft så dåliga bilder på den så jag tänkte att den kunde få komma med på ett hörn ändå- Pinguicula sp. Tehuacan. Jag har varit fruktansvärt dålig på att uppdatera mina pings, men det kanske blir något för nästa år…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.