Rosa skönheter

Det är mycket jag kan förlåta hos en Hoya som får starkt färgade blommor eller blommor med fin kontrast. Även om jag i sig kan uppskatta gula och vita blommor krävs det ofta något speciellt i storlek eller utseende för att bara blommorna ska bära växten. På senare tid har det väl blivit lite väl mycket gult och vitt (och mer kommer!) så det var dags att bryta av med lite vackert rosa. Den första med helt fantastiska, kontrastrika blommor är den vackra Hoya ‘Patricia’.

Hoya 'Patricia'

Jag insåg även när jag satt här och skrev att Hoya ‘Patricia’ saknat sin sida. Det enda jag kan säga är att när man suttit och skrivit till och från i några år börjar det bli svårt att hålla reda på allt, och trots att ‘Patricia’s sida påbörjades för något år sedan var det först nu jag insåg att jag helt glömt bort att göra klart den. Men nu har den fått sin sida, och påivrat av det dåliga samvetet fick ‘Mathilde’ en liten uppdatering med.

Hoya ‘Patricia’ är en korsning mellan darwinii och elliptica, och påminner i stort om elliptica i storlek och växtsätt.

Blommmorna är av ungefär samma (respektabla) storlek, men ‘Patricia’s blommor står gärna upp lite bättre än ellipticas, är något mindre håriga och mjukare i formen. Den viktigaste skillnaden är förstås den starkt rosa bikronan som verkligen lyfter hela plantan hos ‘Patricia’.

Bladen hos ‘Patricia’ är ljusare gröna, matta och lätt “skimrande” mot ellipticas mörka och blanka blad. Den har samma vackra nervmönster men kontrasten är sämre.

Den absolut viktigaste skillnaden är att ‘Patricia’ är mycket mer förlåtande att odla än båda sina föräldrar. Den kan dessutom hållas ganska liten och blommar flitigt även i den storleken.

Hoya 'Patricia'

En annan rosa skönhet som får göra debut på sidan är Hoya dennisii. Jag har väntat på att den här plantan skulle bli finare, och få finare blommor, men har nu gett upp och accepterat att den mestadels kommer få fläckiga blommor och att plantan är ett otyg.

Hoya dennisii

Hoya dennisii har fantastiska blommor som räddar den. Färgen är speciell och mina ögon tycker den ser konstgjord ut. Den orealistiska känslan bidrar till att blommorna står ut så mycket. Den är kallt rosa med en vinröd bikrona. De är stora sett till bladen och ger en väldigt fin kontrast mot de ljusgröna bladen med ännu ljusare nerver.

Hoya dennisii

Färgen hos blommorna kan variera mellan ljusrosa och mörkrosa och ofta blir blommorna fläckade i olika toner. Hos mig verkar fläckigheten främst drivas av miljövariationer under knopparnas utveckling (framför allt temperatur) men det finns säkert andra anledningar. Tyvärr tycker jag fläckigheten förtar en stor del av wow-faktorn hos blommorna, och jag har väntat och hoppats på att plantan skulle stabilisera sig och ge med mer enfärgade blommor.

Hoya dennisii

Men det har den inte gjort och nu ger jag upp och den får vara precis som den är -ett otyg som då och då får helt slående vackra blommor. Hade dennisii haft gula eller vita blommor hade den inte fått vara kvar, så mycket kan jag säga.

Hoya dennisii

En annan Hoya väl värd att odla som har rosa blommor är den välkända Hoya sp. aff. burtoniae. Även om blommorna är små är den väldigt givmild med blommor. Min planta nedan hade visserligen inga blommor öppna just dagen kameran var framme, men det går enkelt att se hur översållad den är av blomställningsskaft och blommor. Det här är den variegerade sorten av sp. aff. burtoniae, och ju mer plantan fylls ut, desto tydligare blir det att själva variegeringen verkligen inte är mycket att hänga i julgranen. Men få tittar på bladen när alla flockar öppnar med mörkt rosa blommor som glittrar av nektar.

Hoya sp. aff. burtoniae (variegated)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.