Några fler uppskattade tropiska växter

Ni minns kanske att mina Sinningia började sticka upp för någon månad sedan.


De har fortsatt komma starkt trots att jag tog några sticklingar. Det var inte riktigt med flit men det kom en ordentlig köldknäpp som gjorde nytillväxten lite vek. Så jag plockade helt enkelt av den, och den har nu rotat sig fint i ett varmare rum. Och direkt efter kom nya friska skott upp. Nu har jag bara att se fram emot blommorna som brukar komma ganska raskt så snart de blivit bara något större.

Jag hade hoppats kunna få tag på några fler mini-Sinningior på Nordiska Trädgårdar, men det gick inget vidare. Jag besökte Gesneriasternas monter i hopp att få tag på några mini men blev hänvisad till en bricka med onamnade små plantor. Jag förstod inte det i början, utan det var först när jag försökte välja ut några som jag fick se bilder på blommor som *kanske* kunde vara det jag höll i. Några namn fanns inte alls. Då var jag mitt uppe i köpyran, och priset var helt ok, så jag köpte några att experimentera med eller sätta in i några vivarium. Men det är ju himla tråkigt att inte veta vad man har eller får, det hade jag nog väntat mig bättre av från en intresseförening.

Med det sagt var inte hela besöket i montern en besvikelse. Jag fick chansen att få tag på några nya Columnea, detta fantastiska ampelsläkte, vilket gjorde mig väldigt glad. Jag noterade även att Columnea microphylla var korrekt namngiven, vilket alltid gör mig väldigt glad att se. Columnea microphylla är en av mina absoluta favoritväxter, både i vivarium och i fönster. Den liknar Columnea gloriosa som är lite större, och har något annorlunda placerade blad. Båda arterna har håriga blad.

C. microphylla har en underbar ratio mellan de stora, rödagula blommorna och de små, håriga mörka bladen.

Bladen som lätt blir glänsande och de röd-lila håren får tillsammans plantan att se helt slående ut i verkligheten när ljuset faller på den, men det är svårt att få fram det i fotografier.

Min planta är lite naken upptill, och fick därför slippa att gå igenom besväret att stå modell. Att fota en planta som är över en meter lång är alltid en utmaning. Men trots nakenheten (en risk med detta släkte om det torkar ut för mycket: ofta har de inga problem med att släppa gamla blad samtidigt som de växer i topparna) är den översållad av blommor och knoppar.

Jag skrev innan att jag var glad att den förekom under sitt riktiga namn på mässan och anledningen till det är att det finns många Columnea-kultivarer, och ett fåtal av dessa förekommer ofta under just microphyllas artnamn. Det är inte otroligt att microphylla är inblandad genetiskt i dessa småbladiga, men ganska otroligt att det är ren art i dessa. Dessa kultivarer är ännu mer lättodlade än microphylla (som i sig är en snabb och enkel krukväxt) och har därför i många fall slagit ut den äkta arten. Så om man letar efter microphylla är man mer sannolik att få en av dessa kultivarer än den äkta varan. Ett mycket enkelt sätt att se skillnad på dem är att dessa kultivarer inte är håriga. Så har du en småbladig med släta blad är det inte microphylla, med andra ord. Med det sagt är dessa kultivarer även de underbara ampelväxter.

Denna har jag i två versioner, en mörk icke-variegerad och en innervariegerad. Båda blir snabbt otroligt fina och täta plantor, men den variegerade är inte speciellt stabil. Jag har startat om den någon gång om året i försök att få en planta som åtminstone är mestadels variegerad, men ännu inte helt lyckats. Som tur är blir de lätt en mycket stor planta på bara ett år. Mina Columnea hänger i norr utan tillskottsbelysning och jag misstänker att variegeringen kanske blir bättre i bättre ljusförhållanden. Jag rekommenderar verkligen att ge släktet Columnea en chans om man har en ampelplats. Mina tre favoriter -microphylla, arguta och ‘Carnival’- har jag svårt att se att de skulle göra någon besviken, men har man en annan smak finns en hel uppsjö av olika storlekar och utseenden att välja på.

Och skulle det råka vara så att du som läser det här sitter på en yttervariegerad microphyllahybrid (med eller utan kultivarnamnen ‘Broget Stavanger’ eller ‘Maarsen’s Flame’) är jag oerhört intresserad av att köpa eller byta till mig en liten stickling.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.