Dischidias massblomningar

Dischidia är ett farligt släkte. När jag började gräva ner mig i Hoya och såg att många odlade några Dischidia-arter vid sidan om undrade jag lite varför de förtjänade att ta upp platsen. De små arterna kunde jag värma upp till ganska snabbt, jag älskar ju som bekant små växter, men sedan tog det lite längre tid. Det var först när jag odlat ganska många hoyaarter ett par år och vande mig vid att vissa plantor väldigt sällan har blommor som jag kunde värma upp lite till. Trots allt finns det ju flera Dischidia med ganska vackra blad, och utan blommor sida vid sida med en Hoya är det inte alltid säkert hoyan skulle vinna. Ibland är det inget annat än löftet om stora och vackra blommor som gör att hoyan tar platsen. Men då är det lätt att glömma bort att många Dischidior faktiskt massblommar, i alla fall när de blir lite äldre. Och trots att blommorna är små så kan faktiskt antal ibland kompensera för storlek. Det finns även hoyor som massblommar, men de är snarare undantag.

Den här Dischidia hirsuta med gula blommor har jag visat flera gånger tidigare, men plantans storlek och ålder gör blomningen helt magnifik, även om jag har andra hirsuta jag odlar som jag tycker har vackrare detaljer.

Dischidia merrillii (den här klonen har tidigare cirkulerat som Dischidia livida) är väldigt snabbväxande och jag älskar personligen de små bladen, men tittar man närmare så dyker bara fler och fler blommor upp. Den har plantan behöver nog åtminstone ett år eller två till innan den när sin fulla potential.

Dischidia truncata, som hänger ovanför, har små blommor även för att vara Dischidia. Den behöver man gå riktigt nära för att ens upptäcka dem, men gör man det… så nog finns det alltid ett helt gäng.

Den hyfsat vanliga Dischidia ruscifolia (variegerad) blommar ofta tidigt, och de vackra vita klockorna doftar, något som är ganska ovanligt hos Dischidia.

Ger man den lite tid på sig så är det inte ovanligt att det i slutändan kanske till och med finns fler blommor än blad på plantan, något jag tror få hoyor har en chans att vinna mot. Men varför välja när man kan ha båda? Dischidia ruscifolia på bilden nedan växer lyckligt ihop med en variegerad Hoya bella.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.