Apropå ogräs

I förra inlägget beskrev jag den nytta jag har upplevt av att odla “ogräs” i mina vivarium. Jag har fler växter som jag använder på samma sätt, bland annat Episcia, som kallas kopparblad på svenska. Jag har dock inte mage att kalla Episcia ogräs. De är underbara krukväxter och jag tycker de förgyller mina skåp med, även om de tenderar att växa väldigt, väldigt fort.

Episcia ‘Malayan Gem’
(Jag köpte den som ‘Malaysian Gem’, men jag tror det helt enkelt är en felstavning av namnet. Eller så är det tvärtom)

Det finns ett antal kultivarer av Episcia med lite olika färg på blad och blommor, men gemensamt för de alla är att de får underbart reflekterande blad, något jag tycker blir finast hos de ljusare eller röd/rosafärgade kultivarerna. De bildar utlöpare som växer väldigt snabbt. Kan de klättra gör de det, annars fyller de snabbt ut en ampel. Självklart blommar de tidigt, oftast med röda blommor, men andra färger finns.

‘Malayan Gem’ blir gärna extremt rosa i gott ljus, men även i ganska mörk placering blir det rosa framträdande hos de annars silvriga bladen.

De dricker mycket och om de torkar ut skrumpnar snabbt bladen och de kan bli ganska nakna. Nu ska man väl generellt inte torka ut dem, men när en växt exploderar så snabbt som dessa kan göra är det svårt att hinna med. Som tur är så går det enkelt att starta om plantan -sticklingarna rotar sig snabbt och har växt iväg innan man hunnit blinka.

Episcia ‘Butter Oak’

‘Butter Oak’ har helt underbara blad -de är inte lika färgglada som andras, men de har mer struktur.

De har en stor nackdel och det är att både blad och stam bryts av väldigt lätt. Så det är inte en planta det är lätt att pilla på som krukväxt. Å andra sidan är det en stor fördel i vivarier. Jag har sett ett flertal rekommendera att inte sätta in Episcia i skåp eftersom de gärna tar över. Jag har inte upplevt det lika problematiskt. Dels växer de med utlöpare, vilket gör att rosetterna inte bildar en matta utan sprider sig ganska jämt. Och dels bryts de som sagt lätt av, vilket gör det väldigt enkelt att ta bort både utlöpare och rosetter (eller ansa bort lite blad) om man skulle behöva. Även i små vivarium har jag funnit dem fungera som underbara små färgklickar. Men så är jag svag för färger med.

Episcia ‘Jim’s Moody Rock’


Episcia ‘Malayan Gem’


Episcia ‘Cleopatra’

Episcia ‘Cleopatra’ sägs behöva hög luftfuktighet för att trivas, men jag tog ganska nyligen ut en stickling från vivariet och satte i en kruka. Det tog ett litet tag för den att anpassa sig, men nu verkar den faktiskt ta sig helt ok på fönsterbrädan.

Och även på fönsterbrädan står de röda blommorna ut

Nu när vi ändå pratar exploderande färger så kan väl Hoya bordenii få vara med på ett hörn, trots att den inte är ett ogräs. Den står på min lista att plantera in i ett vivarium till våren, så det återstår att se hur väl den kommer klara sig där. Men något ogräs tror jag vi kan förutspå att den inte kommer bli.

Hoya bordenii har väldigt intensiva färger i blommorna, men det är nog bladen som den är mest känd för. Jag har visat blommorna någon gång innan men det är först nu bladen börjar nå sin fulla potential. De blir verkligt vackert röda även under ganska genomsnittligt ljus. Den finns en hel del andra hoyor som påminner mycket om bordenii, där vissa av dem får samma vackra färger och andra inte. Jag har sett många skriva att dessa är enklare att odla, och kanske därför mer lämpliga att leta efter. Själv har jag upplevt det tvärtom i många fall: bordenii hade en svag period precis när den kom, men sedan dess har den varit väldigt enkel att odla.

Hoya bordenii

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.