Hoya sp. aff. caudata

Det är är en så söt och ljuvlig liten Hoya för de som är intresserade av caudata-gänget med de väldigt speciella bladen och blommorna. Jag har sett mer och mer att den kallas Hoya caudata av många, men såvitt jag vet har den faktiskt inte blivit artad än, och skiljer sig en hel del från den typiska caudata. Av den anledningen är det bra att behålla “aff”. Det är väldigt tråkigt för de som letar efter en äkta caudata att få hem en av den här med, även om den är en trevlig Hoya.

Hoya sp. aff. caudata (Sumatra, TN99-006)

Annars har den många fördelar framför de mer typiska caudatorna. Den blommar snabbare, blommorna är större och bladen mindre. Den växer snabbare och lättare med. Efter att ha odlat den ett tag ville jag gärna ha den med ett insamlingsnummer och av bara farten fick jag tag på båda.

Hoya sp. aff. caudata (Sumatra, TN99-008)

Båda klonerna är väldigt, väldigt lika -blommorna är i princip identiska, och bladen varierar lite hos mina båda plantor, men inte tillräckligt mycket för att göra någon skillnad. Bladen är varierande generellt hos denna Hoya och skillnaden mellan bladen på samma planta är lika stor eller större än skillnaden mellan plantorna.

Hoya sp. aff. caudata (Sumatra, TN99-008)

Hoya sp. aff. caudata (Sumatra, TN99-006)

Ska man ha dubletter så är det väl rätt Hoya att ha det med, men det är förmodligen mer belönande att bara odla en av dem, och använda platsen till en annan önskehoya.


Min vackra Columnea arguta blommar igen men är inte lika fin som förra året. Den har blivit lite sliten under året som gott och trots att jag har en förkärlek för de mindre columneorna blir de snabbt lite fula i kanten -något som får en att uppskatta hoyor desto mer, som först och främst står stilla i växten när de blir trötta, och sedan fortsätter växa som ingenting har hänt när det kommer bättre tider.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.