Ibland är det verkligt svårt att lita på beskrivningar

Förutom namn följs växter ofta åt av en beskrivning. Det kan vara oerhört hjälpsamt, speciellt hos variabla arter där de olika formerna inte har några namn, men ändå kan vara olika åtråvärda för odling. Men det är inte så lätt som det först verkar att ge en bra, kort beskrivning som extra information. Förra året bestämde jag mig för att fokusera på att odla fler Drosera binata. Droseror är väldigt läckra, men många jag odlat har med tiden visat sig lätt bli fula eller krångliga. En av de som faktiskt inte har varit lika illa som de andra, och som dessutom är lite extra läcker, är Drosera binata. Så när det var dags för ett gäng att lämna mig (till en ny ägare som uppskattar dem bättre) valde jag att skaffa lite fler binata för att se vilka som var värda att odla. Jag valde bort de största, och multidelade, eftersom jag redan har en jag är väldigt nöjd med, och satsade på de mindre. Två av dem kom med ganska tråkiga beskrivningar. Den första, Drosera binata (Small Red) hade jag höga förhoppningar om, men den var inte vare sig speciellt liten eller röd -beroende på vad man jämför med, förstås.

Drosera binata (Small Red)

Istället var den en ganska klassisk tvådelad binata, och skaffar man en binata utan någon särskild information skulle jag tro att det är hög chans den ser ut som den här. Den är blomvillig, men med ganska typiska tråkiga vita drosera-blommor, öppna en dag i taget på en lång stjälk. Jag hoppas få lite mer rödhet i den i år, så får vi se om den överhuvudtaget kan göra skäl för sin beskrivning.

Drosera binata (Small Red)

Istället blev det binata (Golden Green) som blev favoriten bland de nya. Den här är en liten binata, och även själva fångstytan är liten, vilket gör att bladen inte blir speciellt breda. Den får även en helt underbar färgskiftning som gör hela plantan, i mina ögon.

Drosera binata (Golden Green)

Däremot undrar jag förstås var Golden Green kommer ifrån. Jag misstänker att det röda kanske kan bli gult under vissa omständigheter, men jag kan tycka att det var en tråkig beskrivning på en helt fantastiskt liten binata. Och med åren har min uppskattning för Drosera binata verkligen växt. Ska man ha bara ett sileshår, så undrar jag om det inte är binata som det bör satsas på.

Drosera binata (Golden Green)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.