Min favorit-veitchii har nått en ny storlek

Nepenthes veitchii

Nepenthes veitchii (Murud Striped x Candy Striped) bestämde sig för att göra ett ordentligt kannhopp efter vintern och visar nu upp sina kannor en storlek större. Jag är så förtjust i den här plantan. Tjockare och kortare kannor anses vanligtvis snyggare hos veitchii, men jag måste säga att jag faktiskt uppskattar de längre kannorna hos den här frösådden. Ränderna har fått ännu bättre kontrast i den nya storleken och håller i sig länge innan kannan blir äldre och mörknar.

Nepenthes veitchii

Även när kannorna blir så pass gamla att de får den mörkare utfärgningen över peristomet är de fortfarande attraktiva, fast det förstås är svårt att konkurrera ut yngre kannor.

Nepenthes veitchii

Det tog inte alltför lång tid att bli så stor, det var bara ett och ett halvt år sedan den var en liten plutt och såg såg ut som på bilden nedan.

Jag är säker på att det egentligen går att odla den ännu snabbare och bättre, men tycker tidsaspekten helt rimlig, framför allt eftersom jag odlar den i helt vanlig rumsmiljö (dock under belysning). Att få växa i en självvattnande kruka med mestadels pimpsten har också fungerat fint. Faktum är att jag skulle vilja låta ännu fler av mina kannrankor planteras så, men krukorna är så fasligt dyra! Så det reserveras åt favoriterna.

Nepenthes veitchii

Odling av Nepenthes i rumsmiljö går mycket bättre än man leds att tro av alla guider som finns, och jag uppmuntrar verkligen alla som är sugna att pröva på det.

Nepenthes veitchii

2 svar på “Min favorit-veitchii har nått en ny storlek”

  1. Fantastiskt vacker! Kul att du har den i vanlig rumsmiljö!

    Jag älskar pimpsten och ja, de självvattnande krukorna är riktigt dyra. Därför har jag inga utan gör egna, speciellt enkelt blir det ju med pimpsten! Det är klart nu odlar jag inga carnivorer dock, men det kan säkert fungera för dem oxå. Jag gör på lite olika sätt, vissa har jag tvättat bort all jord från rötterna o sedan ned i ren pimpsten. Vissa har jag i 80% pimpsten 20% bentonitlera (100% bentonit). En del har jag helt enkelt ned i en väldigt stor kruka, fyller minst 10cm pimpsten i botten, sedan ned med plantan och jordklumpen o fyller på med pimspten runt om. Allt i krukor utan hål, eller så använder jag plastpåse i innerkrukor, billigt o bra 🙂 För det är ju plantorna som jag är mest intresserad av inte inredning 🙂 Så alla dessa sätt fungerar ju som självbevattning eftersom pimpstenen är så luftig och så får man en vattenreservoar o övervattnar inte plantan. Roligt att läsa din blogg 🙂

    1. Härligt att höra och visst kan man göra på olika sätt! Själv är jag inget fan av bentonitlera, och när jag prövat det har det växt sämre än i ren pimpsten eller blandningar, men det är ju så olika vilka erfarenheter vi har!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.