En blommande Nepenthes

Det är få som odlar Nepenthes för blommornas skull, och det är därför ganska sällsynt att få se blommorna. Blommorna är väl inte heller speciellt vackra eller imponerande, även fast jag personligen tycker de passar plantorna. De blommar väldigt sällan hos mig, främst för att jag tenderar att starta om dem ofta, och de kan behöva lite ålder och tillväxt innan de blommar. Men en trogen blommare är min Nepenthes ‘Miranda’. Jag trodde mig inte få se blommorna i år på grund av den kalla sommaren, men den har fortsatt sätta övre kannor inomhus och nog kom det en liten blomma ändå. De övre kannorna kommer numera i miniatyr, främst för att den stackars plantan inte får nog ljus under vintern -och att jag inte vattnar den så ofta som den skulle vilja.

Nepenthes 'Miranda'

Det första tecknet på att en blomma är på väg är att en blad som utvecklats blir lite tjockare än vanligt, och medan bladet vecklar upp sig så bryter blomstängeln ut sig.

Nepenthes 'Miranda'

Nepenthes 'Miranda'

Sedan fortsätter stängeln att växa och knopparna utvecklas mer och mer.

Nepenthes 'Miranda'

Nepenthes 'Miranda'

Nepenthes är en av de växter som har två kön -hanplantor och honplantor. Det betyder att bara honplantor kan bära frön, och det behövs pollen från en hanplanta för att frön ska bildas. Redan på knopparna går det att se skillnad då en hane har runda knoppar, medan en hona har lite mer avlånga. Nepenthes ‘Miranda’ är en hane.

Nepenthes 'Miranda'

Däremot är den ingen vidare pollengivare. Det finns ett fåtal hybrider därute med ‘Miranda’ i stamtavlan, men jag misstänker att det inte är den klon som är vanligast i odling. Den vanligaste klonen, som också jag har, ska vara mer eller mindre steril.

Nepenthes 'Miranda'

Blommorna mognar sedan några i taget, förmodligen för att öka chansen att det finns en tillgänglig blommande partner. Men de första blommorna brukar börja vissna hos mig innan alla har utvecklats.

Nepenthes 'Miranda'

Nepenthes 'Miranda'

För att få frö från Nepenthes behövs med andra ord en hane och hona som blommar samtidigt. Det är svårt att lagra pollen, så det är sällan pollen är tillgängligt utanför blomningen. Dessutom är fröna färskvara, och de första åren växer Nepenthes långsamt. Det är en anledning till varför äkta kannrankefrön både är sällsynta och kan vara ganska dyra.

Nepenthes 'Miranda'

 

2 svar på “En blommande Nepenthes”

  1. Skulle det vara möjligt att få köpa stickling av rotundiflora och undulata av dig, tro?🤗

    1. Jag säljer inte så mycket just nu, men jag skulle rekommendera att leta efter dem på facebook, där brukar det dyka upp framåt vårkanten (som är precis runt hörnet!)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.