Lite påfyllning av bilder

Nu har jag haft min Hoya carnosa (Shocking Pink) i snart ett år och jag är så nöjd med den här carnosa-klonen. Den har sannerligen varit blomvillig, vilket var precis det jag ville ha av en carnosa.

hoya carnosa (Shocking Pink)

Rosa, chokladdoftande blommor är också helt ok att ha i sovrummet.

hoya carnosa (Shocking Pink)

Ytterligare en rosa skönhet som jag inte uppdaterat på ett tag är min Hoya patella (pink). Det var dags att den fick lite mer galleri-utrymme, speciellt som den vita klonen bara väntar på att jag ska sätta mig ner och skriva om den. Denna fick även en vacker lite mer konstnärlig fotosession innan jag klippte den sönder och samman.

Hoya patella (pink)

Nu har jag samplanterat ett gäng sticklingar som jag hoppas ska växa upp tillsammans och ge en ännu mer spektakulär blomning. En av de saker som gör patella till en underbar Hoya trots de tråkiga bladen är att den gärna sätter och blommar på många blomställningsskaft samtidigt. Lägg till en bra storlek på blommorna så har vi en vinnare.

Hoya patella (pink)

Trots min nya macrolins så undviker Hoya microstemma ständigt kameran. Men ett par bilder har det trots allt blivit.

Hoya microstemma

Och så har vi enkla, skötsamma Hoya lockii. Eller ja, så var det en gång i tiden. Vi håller på med ett experiment, den och jag. Jag försöker tappert stamma upp den, och den svarar med gulnande blad och nya skott underifrån. Men än har vi inte gett upp.

Hoya hanhiae (yellow/pink) njuter av sommaren till fullo. Numera blir blomflockarna så fantastiskt vackra och fulla att jag inte kan låta bli att ta och lägga ut kort, trots att jag måste ha ett 50-tal nästan likadana vid det här laget. Och doften i datorrummet på kvällarna…

Hoya hanhiae (yellow/pink)

Hoya fitchii, den underbara lilla växten, har fått några gamla bilder tillagda. Sedan dessa bilder har den åkt i golvet några gånger och väntar numera på akutomplantering då krukan spruckit och skurit rakt in i rotklumpen. Men det till trots så blommar den så glatt så.

Hoya fitchii

Den har helt fantastiska blad, det går inte att beskriva dem på något annat sätt.

Hoya fitchii

Även om rankorna kan hamna lite här och var. Inför omplanteringen har jag funderat på att kanske pröva en ampel, men de vildsinta rankorna avskräcker.

Hoya fitchii

Jag vet att jag bildbombade med Hoya sp. (AH021) alldeles nyligen, men den bara älskar värmen, och jag bara älskar den när den älskar värmen.

Hoya sp. (AH021)

Hoya sp. (AH021)

Hoya sp. Borneo Gunung Gading visar upp en annorlunda sida. Det här är en naturlig silverfläck. hos många hoyor håller sig luften som bildar silverfläckarna sig inuti själva bladet, men i de här bladen kollapsar dem och bildar silvriga kratrar.

Den här stackars ex-hellwigianan har visat sig vara en huvudvärk för mig och har fått vänta på uppdatering medan jag funderat över namnet. Jag har skrivit tidigare att hellwigiana visade sig vara en synonym till nicholsoniae, och att den därmed är en nicholsoniae. Hoya nicholsoniae började (felaktigt) inkluderas i Hoya pottsii, som visade sig vara en synonym till verticillata var. verticillata. Men både nicholsoniae och hellwigiana beskrivs som synonymer till verticillata av Kew, sedan båda citerats som pottsii. Och beror det då på misstaget som har “hängt med”, eller beror det på andra orsaker? Det har jag ingen aning om. Trots det behåller jag nog namnet nicholsoniae ett tag till.

Namnet åsido är det en väldigt dekorativ Hoya med underbart väldoftande blommor som kan bli ganska stora.

2 svar på “Lite påfyllning av bilder”

  1. Hejsan!
    Vill tacka för en underbar sida med massor med kunskap och bilder som är jätteroligt att få ta del av!
    Tack<3
    Madeleine

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.