Lite småfägring här och var

Det bjuder mina Dischidia-plantor på. Vackrast av alla just nu är den här klonen av hirsuta som får fantastiska rosa blad som går så bra ihop med de lila blommorna. Och ja, i direkt solsken ser blommorna ordentligt rosa ut med, vilket ger en underbar färgpalett. Jag har flera olika kloner, men den här är nog min absoluta favorit. Det sägs att det ska finnas en otroligt småbladig form av hirsuta, som jag så gärna skulle vilja ha och nog kan bli en kandidat till favoritplatsen, men än så länge är denna ohotad.

Dischidia hirsuta

Dischidia ovata är också en art som finns i många, många kloner, och min mest blomvilliga är tvärtom hirsutan den jag gillar minst. Den har lite för stora blad för min smak (för stora för att vara småbladig, för små för att ha bra storlek på bladen). Men den får åtminstone rödaktiga blad och jag tycker nog att ovata tillsammans med major kvalar in på att ha bland de häftigaste färgkombinationerna på blommorna: gröngul och brun, så pass mörkt att det ofta ser svart ut. Den här klonen är även väldigt välspridd i handeln, så den är hyfsat lätt att få tag på.

Dischidia ovata
Dischidia ovata
Dischidia ovata

Min variegerade nummularia presenterade till min förvåning en ensam blomma. Den blev klippt alldeles för mycket ett tag, och stod oerhört stilla innan värmen nu i sommar verkar ha fått igång den igen. Det är faktiskt första blomman den någonsin fått hos mig, så det var väldigt trevligt. Jag hade hoppats att den likt ruscifolia hade en stark doft, men tyvärr verkar den mest vara doftlös precis som arterna ovan.

Dischidia nummularia (variegerad)
Dischidia nummularia (variegerad)
Dischidia nummularia (variegerad)

En nykomling som jag fick utan ID men är ganska övertygad om är Dischidia truncata blommar ständigt med sorgligt små blommor. Färgkontrasterna på blommorna och rikligheten den blommar med gör de åtminstone märkbara, men denna tycker jag mest om för de små bladens skull. Jag tycker den får ovanligt långa blomställningsskaft jämfört med storleken på blad och blommor med. Utan blommor hade den säkert lätt kunnat tas för en Hoya.

Dischidia

Det är helt otroligt att katthår så lätt ska slinka med på fotografier. Tro det eller ej men jag brukar titta efter dem och plocka bort dem om jag ser dem. Det verkar som jag är helt blind för dem och först när jag ser bilderna på datorskärmen upptäcker jag hår som täcker hela motivet.

Dischidia
Dischidia
Dischidia

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.