Blomfägring i vivarium

Även fast jag har vissa växtsläkten som ligger mig mycket varmt om hjärtat så finns det en hel del annat inplanterat i mina vivarium. En del för att jag tycker de är vackra och passar bra som utsmyckning: vissa för att de växer snabbt, kan suga upp överflödigt vatten och näring och ganska grymt klippas tillbaka och styras, och andra för att täcka upp sämre platser som inget annat vill växa på.

Begonia bogneri tillhör den första kategorin. Jag tycker bladen är superhäftiga, och den placeras lätt och håller sig på sin plats. Blommorna tillhör väl inte de vackraste, men den vita färgen drar i alla fall blicken till sig.

Begonia bogneri
Begonia bogneri

Muehlenbeckia Complexa ‘Tricolor’ tillhör den andra kategorin. Om namnet känns som en munfull så kan jag meddela att det handlar om den växt som i Sverige kallas plättar i luften. Den helgröna varianten fick inte riktigt mig att tippa över men den variegerade vann mitt hjärta. Den nästintill svävar och är väldigt lätt att “modellera” i luften. Precis som många variegerade kan den även få rosa toner. Och när den börjar ta över är det bara att riva ut: den växer snabbt tillbaka. En av de absolut bästa snabbtäckande växter som kan odlas i vivarium i mina ögon.

Muehlenbeckia Complexa 'Tricolor'
Muehlenbeckia Complexa 'Tricolor'

Det här är en väldigt händig växt tillhörande Bertolonia-släktet. Mest sannolikt en fröplanta av maculata eller marmorata. Odlas den ljust får den vackra röda och bruna färger men den klarar även att växa i väldigt svagt ljus. Här sitter den på botten och ger en underbar färgklick mitt i det mörka. Till skillnad från växterna ovan är blommorna väldigt vackra med. Kameran fångar inte riktigt hur intensivt ceriselila de är.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.