Hoya sp. (Borneo, Gunung Gading)

Det här är en av mina absoluta hoyafavoriter och en hoya jag tycker alla ska ha. Den har allt. Den är extremt lättodlad och snabbväxt. Bladen är så snygga och färgas snyggt röd-lila om man föredrar det. Oavsett vad man odlar så passar den på fönsterbrädan. Den blommar ofta med ganska söta små blommor även om blommorna -som håller i en till två dagar- inte alls når upp till plantans övriga standard. Till min fasa upptäckte jag tyvärr även att blommorna luktar riktigt illa -som en unken gammal lada. Det är lite av ett problem då jag odlar den här hoyan i tre olika rum och därför inte kan stänga dörren. Det verkar dock som lukten förstärkts en hel del av näringen den fått och jag ska nu återgå till mindre näring och förhoppningsvis återgår blommorna till att vara doftfria. Det är första gången i år jag känner doften efter flera doftlösa år så jag har förhoppningar om att återgå till det. Fördelen med lukten har dock varit att jag haft chans att fota de kortlivade blommorna och äntligen kunnat uppdatera sidan med tydliga blombilder.

I samband med att doften började märkas började blommorna även få väldigt mycket nektar och droppa överallt. Så nu ser framför allt en planta ut som någon stått och dreglat över hela plantan.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.