Gamla godingar

Nepenthes x ventrata och x hookeriana är två väldigt vanliga kannrankor. De växer utmärkt i normalt inomhusklimat men har svårt att konkurrera med exotiska tjurskallar. Skämt åsido så finns det såklart mer iögonfallande kannrankor, men dessa två, åtminstone när de nått en god storlek, är faktiskt väldigt trevliga krukväxter.

x ventratas kannor blir långa och graciösa och peristomet bredare och mörkare när plantan blir äldre. Här håller en kanna precis på att öppna sig och har inte fått upp locket eller vikt ner peristomet helt ännu.

Nepenthes x ventrata

När kannorna är små är de knubbigare, hårigare och har vingar som förloras ganska snabbt när storleken ökar

Nepenthes x ventrata

Jag tycker även färgerna blir snyggare hos de större kannorna, den röda tonen blir mer intensiv och övergången till de ljusare områdena jämnare

Nepenthes x ventrata

x hookeriana förändras inte lika mycket i kannorna förutom att formen blir mer fyrkantig och färgerna mycket mer intensiva

Nepenthes x hookeriana

Kannorna blir dock större än man anar och x hookeriana får många pluspoäng för sitt växtsätt. Den håller sig ganska låg med korta internoder och skjuter lätt nya skott från basen. Det gör att krukan fylls av kannor i olika utvecklingsstadier och storlekar och ger en imponerande planta.

Nepenthes x hookeriana

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.