Nepenthes veitchii

  • Nepenthes veitchii (Murud Striped x Candy Striped)
  • Nepenthes veitchii (Bario, lowland form)
  • Nepenthes veitchii (Batu Lawi, Kelabit Highlands)

Nepenthes veitchii är en populär och någorlunda vanlig kannranka bland odlare, trots att den ibland kan vara kinkig. Det finns många kloner i odling, tillsammans med kultivarer och hybrider med veitchii i. En del av dem är väsentligt enklare än andra att odla. I naturen förekommer veitchii i många olika miljöer från lågland till högland och klonerna i odling varierar också i ursprung. Vissa veitchii har ett unikt sätt att klättra på träd genom att använda hela blad och kannor till skillnad mot de flesta andra kannrankor som använder rankan mellan kannorna och bladen till att knyta fast sig i grenar och annat på vägen upp. Det är dock inte ett växtsätt som alla veitchii har. Bladen är relativt styva och tjocka och ofta håriga. Bladen blir ofta lite kortare än hos andra kannrankor och ger en mer kompakt planta. Kannorna är knubbiga till avlånga och kan få lite olika former. Peristomet är brett och högt och varierar i färg. Vissa kloner får ett randigt peristom.


Nepenthes veitchii (Murud Striped x Candy Striped)

Nepenthes veitchii (murud striped x candy striped)

Det här är en av de många fantastiska fröplantorna från Klein mellan veitchii (Gunung Murud Striped Peristome) och veitchii (Candy Striped). Har man suktat efter en snygg randad veitchii har man nog omöjligen missat dem. Eftersom de är fröplantor, kultivarer, så skiljer de sig från varandra och det går inte att säga hur de kommer se ut i framtiden. Den här plantan är ganska ung och kommer kanske att se annorlunda ut i högre ålder, men just nu har den en vacker randig peristom med rosa kanna. Locket är kraftigt rödspräckligt och ger en fin kontrast till plantan. När jag väl stillade habegäret och beställde denna fick den också flytta in i en självvattnande kruka med pimpsten och lite sphagnum. Den verkar trivas fint där och växer sakta men säkert.

 


Nepenthes veitchii (Bario, lowland form)

Mer information kommer snart

 


Nepenthes veitchii (Batu Lawi, Kelabit Highlands)

Den här klonen är en riktig överlevare. Både denna och låglandsklonen från Bario kom i samma leverans. Tyvärr blev det problem med posten och när de kom hade de frusit och var riktigt medtagna. Den här klonen klarade sig bäst. Med bäst menade jag att flest microsticklingar överlevde. Efter ett år hade ett antal sticklingar växa sig stora nog att få kannor som började påminna om veitchii. De bästa blev planterade i mina vanliga krukor med den vanliga bark och pimpstensblandningen, medan andra stod kvar i mossa. Jag förväntar mig ytterligare ett år eller två innan jag fått upp en planta som ser någorlunda imponerande ut. Peristomet på denna klon är gul till brun med en mörkare brunröd kanna.

 

Senast uppdaterad 11 juli 2020