Nepenthes maxima

  • Nepenthes maxima (BE3067)
  • Nepenthes maxima (Wavy leaf, Wicaksono)
  • Nepenthes maxima (Wavy leaf, Riccardo)
  • Nepenthes maxima (Wavy leaf, BE3543)

Nepenthes maxima är en art jag bara älskar. Den är en mycket varierande art och det finns många kloner ute på marknaden. Färgerna på kannorna varierar stort från röd och nästan rödsvart till grön och allt därimellan -inklusive vackra randiga peristom. Även bladen varierar i färg och form: maxima har flera kloner som får mer eller mindre vågiga blad. Vissa kloner är vanligare och mer lättskötta än andra (jag letar fortfarande efter den stora maxima från Sulawesi) men alla är odlingsvärda i mina ögon. Förutom att de blir hyfsat stora med vackra kannor och imponerande peristom är de flesta ganska enkla att odla i olika förhållanden.


Nepenthes maxima (BE3067)

Nepenthes maxima

Den här maximan kommer från Borneo Exotics och såldes först som Nepenthes eymae innan identifieringen rättades till. Det här är en snygg och iögonfallande kannranka. Den är lite temperamentsfull där kannorna får ganska kort livstid i torr luft, men klarar annars inomhusklimat väl. Kannorna är vackra och rödspräckliga med grova taggiga vingar. Kannornas peristom är randig men mörknar snabbt. Bladen blir breda och får gärna en rödaktig ton i starkt ljus. Den bildar ganska snabbt en skyddande vit beläggning om den tycker luften är för torr vilket är lite missprydande. Maxima är helt klart den kladdigaste av mina kannrankor än så länge och droppar en seg kletig nektar som fastnar som klister på allt det vidrör. Jag odlar den i en stor kruka med pimpsten, pinjebark och lite inblandad sphagnummossa.

 


Nepenthes maxima (Wavy leaf, Wicaksono)

Nepenthes maxima (Wavy Leaf, Wicaksono)

Den här maximan är en av två frösådda jag har från Christian Klein. Den här är förmodligen min favorit på grund av kombinationen av ljusa kannor och mörka blad, samma kombination som gör att jag är så förtjust i BE3543. Än så länge har den skött sig väl. Kannorna har än så länge en bred och hög ljusgrön peristom. Kannans kropp går i samma starka ljusgröna färg men lätt rödspräcklad. Bladen är mörkgröna till lilaröda med en svag vågning längs bladet. Jag odlar den i en stor kruka med pimpsten, pinjebark och lite inblandad sphagnummossa. Jag är väldigt förväntansfull inför uppväxten av just den här plantan.

 


Nepenthes maxima (Wavy leaf, Riccardo)

Den här maximan är den andra av två frösådda jag har från Christian Klein. Den hade inte en lika bra start härhemma. När den kom hade den inte så många rötter. Det var förmodligen en biefffekt av att ha rest med posten. Jag planterade upp den och låt den växa i en påse för att inte torka ut den medan rötterna växte tillbaka. När nya blad tittade upp fick den flytta ut under sommaren och växte sakta till sig. När jag tog in den under hösten reagerade den starkt på de förändrade omständigheterna och bladen blev flimsiga och kannorna saknade lock, ett väldigt vanligt stresstecken. Jag lät den dock vara och gladde mig åt den klon som trivdes istället. Ofta är just tid receptet för stress och under årsskiftet fick den sin första felfria kanna. Den har visat sig ganska känslig och bland annat har den haft ganska svårt att växa under starka ljusförhållanden, och bladen blir då ofta ganska gula, sjaskiga och tråkiga. Efter att ha flyttat den fram och tillbaka lite har jag inte riktigt bestämt mig för en bra plats att fortsätta odla den. Trots det stressade utseendet ger den dock ganska trevliga kannor med väldigt mycket nektar som ofta torkar i tjocka lager och byggs på. Jag odlar den i en stor kruka med pimpsten, pinjebark och lite inblandad sphagnummossa.

 


Nepenthes maxima (Wavy leaf, BE3543)

Nepenthes maxima (BE3543)

Ytterligare en fantastisk grön maxima med röda blad. Det finns ju en hel del av dessa kloner, men jag är en sucker för dem helt enkelt. Den här kommer ursprungligen från Borneo Exotics och har numret BE3543. Under det numret såldes fyra kloner, så inte alla med det numret är identiska med den här. Den är en lättodlad och snäll maxima. Även när jag har startat om den har den behållit storleken på blad och kannor vilket är uppskattat. Den får bäst räfflor på bladen av mina gröna men om det beror på klonen eller åldern är svårt att säga. Jag odlar den i en stor kruka med pimpsten, pinjebark och lite inblandad sphagnummossa.

 

Senast uppdaterad 10 juli 2020