Hoya verticillata

  • verticillata var. verticillata
  • verticillata (Unknown/PRS Thailand)
  • sp. Hai Phong (Vietnam Forest)

Hoya verticillata är en extremt variabel och välspridd art, både i naturen och i odling. Tidigare har den förekommit under ett antal artnamn som ganska nyligen bestämdes till att vara synonymer till verticillata. Många av dessa var välspridda i odling som acuta, parasitica, pottsii och wibergiae. Under detta paraply finns stora blad, små blad, runda blad, långa blad… i en uppsjö av färgvariationer, variegering och silverformer. Även blommorna är ganska varierande i färg och storlek, även om de oftast har samma form. De är oftast lättodlade, blommar hyfsat tidigt om de får gott om ljus och blir bra krukväxter. De allra flesta har även en god och stark doft.

Det finns tre varianter hos verticillata: var. verticillata, var. citrina och var. hendersonii. Det betyder att om det är möjligt att bestämma, så ska även varianten anges hos en klon. Jag har valt att inte göra det, förutom för de som jag fått med det fullständiga namnet. Anledningen till det är att varianterna uppstod inom synonymen parasitica. Skillnaden mellan varianterna är en viss skillnad i bladen, samt ekologisk utbredning i Malaysia. I och med synonymiseringen finns ju en mycket större bladvariation inom arten, som gör att den lilla skillnaden mellan varianterna inte är speciellt enkel att applicera. Det finns även ett antal andra insamlade verticillator under andra synonymiserade artnamn i Malaysia som gör att man nog ska ha exakt insamlingsplats för att kunna använda den ekologiska utbredningen som nyckel. Jag är inte helt säker på att helt enkelt kalla alla utom specificerade var. citrina och var. hendersonii för var. verticillata är rätt, men misstänker att det i praktiken kommer landa där. Synonymiseringarna har trots allt alla skett till Hoya verticillata var. verticillata. Men innan jag känner mig mer säker så nöjer jag mig med att benämna dem obestämda som Hoya verticillata.


Hoya verticillata var. verticillata

Det här är en fantastisk vacker och lättskött Hoya som jag har en viss hatkärlek till. Bladen är vackra och helt i min smak. De är stora och gröna med mycket silverfläckar. De kan bli ganska blanka som nya. Formen är avlång och slutar i en elegant spets som böjer sig inåt. Den växer snabbt och kraftigt och har inga generella krav. Oftast har den stått ganska mörkt hos mig. Den har även fått stå i ett kyligt fönster under vintern utan att bli direkt påverkad. Men som alla storbladiga behöver den utrymme för att komma till sin rätt. Står den trångt blir de stora bladen som växer snabbt genast missbildade och förlorar sin attraktiva form. Till det tycker bladen om att växa rätt ut åt alla håll. Har man plats för en ordentlig planta så är denna ett perfekt val. Själv försöker jag så gott det går hålla efter plantan för att få den att växa så snyggt som möjligt. Den är snygg, men inte så snygg att den tillåts ta upp utrymme som jag kan rymma sex andra hoyor på. Men när den väl lyckas få fram de blanka, fläckiga bladen utan hinder älskar jag den. Blommorna är militärgröngula, vita och rosa och ganska stora. De doftar starkt av något banan- eller marspianliknande men utan sötman som skulle gjort doften perfekt. Blommorna droppar ganska mycket nektar och håller strax under en vecka.

Den här klonen av Hoya verticillata var. verticillata hette tidigare wibergiae innan synonymiseringen med verticillata. Den är mycket lik en annan verticillata som tidigare hette wibergiae och som kommer från Davao, Filippinerna. Det är lite oklart vilken Hoya som blev typen till wibergiae, men jag misstänker att det var den från Davao. Jag odlar min Hoya verticillata var. verticillata i bark, på stöd. Den går säkert att odla hängande men då kommer den ta upp väldigt mycket plats. Jag köpte den i september 2016 och den blommade första gången i augusti 2017.

 


Hoya sp. Unknown/PRS Thailand

Det här är en klon av Hoya verticillata jag vet väldigt lite om. Jag impulsköpte den på tradera 2019, enbart på grund av det vackra bladet sticklingen bestod av. Av namnet att döma kommer den från Thailand, men om den är insamlad eller en kultivar av något slag vet jag inte. Den har blivit lite styvmoderligt behandlad hos mig, men som de flesta verticillata är den ganska tuff och tål det. Den blommade första gången för mig våren 2023, men hade innan dess i några år stått ganska dåligt till. Efter en nedklippning blev den så småningom flyttad till en lite bättre placering, där den raskt började växa igen och blommade inom mindre än ett år. Den växer i bark, och jag odlar den på stöd. Bladen kan nog bli väldigt vackra i ampel, så jag har sneglat lite på det alternativet.

Bladen är blanka och kupade och avslutas i en vacker spets. De har ett fint, sparsamt silvermönster och kan bli ganska stora, även om de hos mig mest har fått en blygsam storlek. Blommorna är ganska små och gröngula i kronan, med en vit bikrona med rosa mitt. Dofter är helt underbar och ligger väldigt nära Hoya hanhiaes doft, som jag personligen älskar. Jag tycker det är en väldigt dekorativ Hoya verticillata-klon, men doften lyfter den helt klart en nivå i mina ögon.

 


Hoya sp. Hai Phong (Vietnam Forest)

Hoya sp. Haiphong

Det här är ytterligare en Hoya jag såg en bild på och visste att jag bara måste ha. Jag har listat den här under Hoya verticillata, då den förmodligen hör till den arten, men är inte helt säker och den får därför behålla sin benämning tills vidare. Jag vet väldigt lite om den här Hoyan. Genom namnet så låter den vildinsamlad, men den förekommer i flera kloner, och ibland har jag sett den anges som en frösådd. Att jag ville ha den så gärna berodde på den oerhört vackra och starka färgen på blommorna. Jag behövde vänta i runt ett år innan den dök upp i en butik i Europa, och jag köpte den så snabbt jag bara kunde.

Det är inte bara de vackra, lysande, rosalika blommorna som gör plantan vacker, utan även bladen. De är väldigt suckulenta, ljust gröna och små till medelstora. Bladen får en vacker röd kant i starkt ljus och växer på ganska kraftiga rankor. Tillsammans kontrasterar färgerna underbart vackert. Blommorna håller i ungefär en vecka och doftar starkt blommigt och kryddigt, dagtid som kvällstid. Precis som bladen är blommorna glansiga. Jag odlar den i pinjebark, på stöd. Jag fick hem en enblads-stickling 2020 och den blommade första gången för mig ett år och tre månader senare.

senast uppdaterad 9 augusti 2023