Hoya sp. Thailand Kaeng Krachan

Hoya sp. Thailand Kaeng Krachan är en hoya från finlaysonii-gruppen. Det är en väldigt talrik grupp och det finns en mängd hoyor som hör hit, både arter som callistophylla och finlaysonii, men även fler obestämda än jag kan räkna. Gemensamt är att de ofta har ett vackert mörkare nervmönster och blommorna har röd-lila tippar och gulvit mitt tillsammans med en vit korona. Blommorna böjs bakåt under blomning och flockarna är ofta ganska små. Men det stämmer inte för alla medlemmar i gruppen. Det är också stor skillnad i hur pass kontrasterande nervverket är, hur färgglada blommorna är och hur bladen ser ut. Den här köpte jag på en mässa enbart på grund av bladen. Jag har alltid haft en tanke på att försöka odla de bästa formerna och som finlaysonii-entusiast har jag ett antal av de vackra, nervade bladen. Den här hoyan har den absolut bästa bladformen i mina ögon. Jag älskar de jämna bladen som slutar i en vacker spets. Nerverna har en acceptabel kontrast och är upphöjda. Odlas den ljust blir kontrasten ännu bättre. Bladen är hårda men har en ljuvligt luden baksida. Blommorna har en ganska fin färg med rödbruna toppar och ordentligt gul mitt och böjer sig bakåt under blomningen. Bikronan förtar lite av intrycket då den är fullt utslagen med den lite gulvita och urvattnade färgen. Den doftar gott av citron utblandat med något obestämbart men blommorna håller bara i ett par-tre dagar. Jag odlar min i bark på stöd. Stammen blir hård och svår att böja så vill man ha den fint upplindad eller fallande behöver man vara lite snabb och envis med att forma den som ung.

Hoya sp. Thailand Kaeng Krachan har följt mig genom mycket och blivit omstartad flera gånger under sin tid med mig. Jag skaffade den våren 2016 och den blommade första gången först 3 och ett halvt år senare, under hösten 2019. Är det varmt och ljust växer den på väldigt bra men den rör sig knappt alls under vintern utan tillskottsbelysning och bra värme. Överlever gör den dock utan problem.

senast uppdaterad 7 januari 2020