Hoya sp. PNG (SV 432)

Hoya sp. PNG SV 432

Hoya sp. PNG (SV 432) har funnits i odling många år och det skulle inte förvåna mig om den visar sig vara en cominsii i slutändan. Den är en väldigt vacker Hoya, men tenderar att ha svårt att hävda sig mot andra storbladiga. Den är inte i närheten av att få störst blad, och även om bladen har synliga nerver saknar den riktigt utmärkande nerver eller andra egenskaper som till exempel silver som skulle ge den chansen att stå ut. Ibland får den en topp i popularitet, oftast driven av bilder, för att sedan sjunka undan ner i anonymiteten. Den har stora, breda blad med synliga, tunna, ljusare gröna nerver. När bladen är unga kan nerverna stå upp lite, men när bladen åldras blir de släta. Bladen vrider sig gärna lite så de blir vågiga i formen och ofta ser hjärtformade ut, även om själva bladets form inte är hjärtformad. De kan få en vacker röd färg i bra ljus och plantan kan i princip bli klarröd i väldigt gott ljus. Nerverna behåller sin ljusgröna färg även i röda blad vilket ger en vacker kontrast. Blommorna är gula med en dragning åt orange med vit och rosa bikrona. Det rosa är bara en lätt fläck i mitten. Doften är väldigt behaglig, men håller bara i sig ett par dagar. Den klättrar men skulle säkert kunna vara vacker hängandes, om man bara hade plats för en hängande med den storleken på bladen. Jag odlar min i bark utan några särskilda anpassningar.

Hoya sp. PNG (SV 432) har jag odlat så pass länge att jag inte riktigt vet när jag skaffade den. Den har varit snäll och lättodlad för mig och varit med om väldigt mycket, vilket satt sina spår i plantan. Bland de blad som fortfarande finns kvar är det få som inte är ärriga eller skadade. Jag borde startat om den för länge sedan, men jag tycker så mycket om den att jag har svårt att sätta saxen i den. I somras knäcktes slutligen stödet, så datumet när det är dags närmar sig med stormsteg. Är man ute efter en (någorlunda) storbladig hoya skulle jag definitivt vilja rekommendera den här. Och är man inte ute efter en storbladig hoya skulle jag ändå vilja rekommendera den här!

senast uppdaterad 7 november 2020