Hoya nicholsoniae

  • Hoya nicholsoniae
  • Hoya nicholsoniae ‘New Guinean Ghost’

Hoya nicholsoniae är en annan väldigt variabel art som på sistone fått en hel del synonymer. Den är väldigt dekorativ med blad som varierar i form och storlek, med ljusare längsgående nerver och ofta anlag för röda blad i solen. De får ofta gula och gulrosa blommor med vit mitt som doftar väldigt gott. De är lättodlade och överlag trevliga växter vågar jag nog påstå, och jag misstänker att det med tiden kommer dyka upp väldigt häftiga färgvariationer och nya imponerande kloner av den här arten som annars hamnat lite i skymundan.

Hoya nicholsoniae

Hoya hellwigiana

Den här köpte jag som Hoya hellwigiana, en synonym till Hoya nicholsoniae. Den är en otroligt snäll och lättskött hoya, även om den kanske kan växa lite långsamt i dåligt ljus. Jag odlar den i bark med lite uppblandad mossa, vattnar den ungefär varje vecka och den verkar trivas med det. Hoya nicholsoniae är en klassisk Hoya som klättrar och fungerar nog bäst på stöd om man inte vill ha en gigantisk ampel. Bladen är mörkgröna utan silverfläckar och med breda, ljusare nerver som kontrasterar vackert. I starkt ljus och sol blir bladen rödtonade. Bladen är halvmjuka och ganska tunna och styvnar lite med tiden. Blommorna är ljusgula med vit bikrona. I starkt ljus blir det gula rosatonat. När blommorna öppnade sig vid första blomningen böjdes kronan bakåt, men redan efter ett dygn böjde kronan sig tillbaka till en plattare position. Jag antog att blommorna var på väg att vissna men de höll sig så i flera dagar, och efter flera blomningar verkar det vara utmärkande för åtminstone den här klonen. Doften var gudomlig och påminde starkt om lacunosa.

Jag hade den nicholsoniae som kallas hellwigiana på listan över arten jag håller utkik efter, och när jag upptäckte en på Nordiska trädgårdar i mars 2018 var jag mer än nöjd att få lägga händerna på den. Den började snabbt växa med ett par blad och utveckla ett blomställningsskaft. I juni 2018 blommade den första gången, blott 3 månader gammal.

 


Hoya nicholsoniae ‘New Guinean Ghost’

Hoya nicholsoniae 'New Guinea Ghost'

Hoya nicholsoniae ‘New Guinean Ghost’ är en riktigt drömhoya som tagit både mitt hjärta och resten av världen med storm. Den var en fröplanta som samlades in 2016, växande bredvid flera normalfärgade nicholsoniae. Den växte på ett träd som skulle huggas ned och blev räddad in i kultivering. Den insamlades med numret NS16-006, men gavs sedan ett eget namn, ‘New Guinean Ghost’, efter sina extrema helsilvrade blad och insamlingsplatsen. Trots att silverhoyor rent allmänt inte intresserat mig mycket blev jag alldeles kär i denna från första ögonkastet. Jag gillar de lite mindre, tunnare bladen, och att de blir helt overkligt rosa i starkt ljus, speciellt som unga blad. Jag minns fortfarande dagen i juni 2019 jag fick hem en stor, ung planta av denna med värme.

Det är inte bara silvret som gör Hoya nicholsoniae ‘New Guinean Ghost’ unik. Den har ett väldigt speciellt växtsätt för att vara Hoya. Den sätter gärna täta och många noder, och det är vanligt att rankorna delar på en nod så bladen kommer på olika nivåer, istället för motsatta. Ibland skickar den istället ut noder med fler än två blad, och det är inte ovanligt att en ranka delar sig utan synlig nod, eller att blomställningsskaft växer ut i klumpar, eller rakt på rankan, istället för enbart vid noderna. Detta underliga växtsätt bidrar dock till att plantan väldigt snabbt fyller ut med många blad. Speciellt om man lägger till att denna är en ivrig och snäll Hoya som gärna växer utan prut. Den enda nackdelen denna planta har är egentligen att de unga bladen är väldigt känsliga. Även lätt vidrörning kan leda till att unga blad får ganska ordentliga ärr som kan vara ganska missprydande. Inte den bästa kombinationen med en odlare så klumpig som mig, men jag har överseende med den biten.

Bladen är mycket vackra, helt eller i princip helt silverfärgade och släta. Undersidan av bladen blir vackert melerade och även baksidan kan färgas vackert i starkt ljus. Blommorna är skarpt gula eller bruna med vit bikrona. Den doftar starkt med en kryddig doft den första och andra kvällen efter att blommorna öppnat, men blir sedan ganska doftlös under resterande dagar. Blommorna är öppna i ungefär 5 dagar. Knopparna har ett ganska speciellt utseende hos denna Hoya. De är ljusgula, men i mitten och längs skårorna bildas ett brunt nätverk som för tankarna till döda knoppar. Mina första blomningar skedde hos en planta som inte mådde så bra, och den bruna färgen bredde ut sig hos de knopparna och gjorde själva blommorna till ljusbruna i kronan. Jag antog vid den tidpunkten att det var ett utslag för ohälsan hos plantan, men idag undrar jag om det inte bara är en naturlig variation. Blomställningsskaften som blir mycket korta trillar ofta av efter blomning, men å andra sidan verkar den bekväm med att sätta väldigt många nya överallt, så det är inte riktigt lika illa som det låter.

Hoya nicholsoniae ‘New Guinean Ghost’ växte alltid bra för mig från ögonblicket den kom hem, men första hösten hos oss blev också första hösten med en ny kattunge, och den fantastiskt fina planta jag fick under sommaren klarade sig inte länge. Jag delade upp den i sticklingar till tre plantor, något jag idag lärt mig att inte göra. Det blir lätt så att dubletter blir styvmoderligt behandlade eftersom jag alltid “har en till”, och det var precis vad som hände med ‘New Guinean Ghost’. Ingen planta fick perfekt läge, men åtminstone fick jag lyxen att odla den på många olika sätt. Vintern 2022 stod en av plantorna i ett rum som blev väldigt, väldigt kallt efter lite uppvärmningsförändringar och blev ganska dålig av det. Blad trillade av och plantan var seg och hängig. Men trots det dök det upp ett blomställningsskaft med små knoppar. Den första blomningen klarade sig bara två blommor, och i all ärlighet så blev jag ganska förfärad över den ljusbruna färgen blommorna fick. Jag hoppades det var ett uttryck för att plantan fortfarande inte återhämtat sig, men även nästa blomning plantan hade fick samma bruna färg. Som tur var fick även många andra ‘New Guinean Ghost’ i blom under vintern och våren 2022 och jag fick se bilder på vackra gula blommor som inte alls liknande mina. Och sommaren 2022 fick min nästa planta sina första blommor, och dessa blev vackert gula. Det här är en helt underbar Hoya som är väl värd att odla både för bladen och växtsättet.

 

senast uppdaterad 16 juni 2023