Hoya lacunosa (yellow flower)

Hoya lacunosa (yellow)

Det här är en öppen frösådd som kommer från Lek Hoyagarden. Den kom till Sverige via Torill Nyhuus tillsammans med ytterligare en öppen frösådd som var rosablommande från samma ställe 2018. Jag fick den som Hoya lacunosa, hybrid med gula blommor. Att den benämndes hybrid berodde förmodligen på dess unika färg och ganska ovanliga blad, men det är egentligen ren spekulation och den hade lika gärna kunnat läggas in på lacunosa-sidan tillsammans med andra kultivarer. Men eftersom den här och dess syster, den rosablommande, har haft det tufft identifieringsmässigt får de var sin egen sida (Jag kallar dem systrar eftersom de kom i ett par, men de är inte från samma fröuppsättning).

Jag fick en stickling av den här speciella lacunosa-sorten 2019, men var inte superintresserad av den även om det kittlade mitt intresse med en gul lacunosa. Gul är inte min favoritfärg och som med de flesta ovanliga färgerna förväntade jag mig högst en beigefärgad, urvattnad krona. Bladen var platta och ganska stora utan något som direkt utmärkte dem. Den rotade sig villigt och planterades i en mugg medan jag funderade på vad jag skulle göra av den. Den växte på bra där men drabbades hårt av mitt toppskottskvalsterutbrott något år senare och blev ordentligt ful. Till slut blev det att jag sparade en stickling, 4 blad stor, för att starta om plantan. Precis som många jag valde att starta om när utbrottet var över fick den stå ljust i min tvättstuga för att få lite extra kraft. Till min förtjusning visade det sig då att den kunde få vackra röda toner i bladen. Samtidigt dök en gulblommande lacunosa från Indonesien upp och jag blev mer intresserad av den, både för att färgen kunde visa sig vara en naturlig variation men även för att kunna jämföra dem. Så jag köpte en sådan med. Redan från början var de misstänkt lika men den nya hade svårt att komma igång, förmodligen för att jag köpte den så liten. Den ursprungliga jag köpte fick sina första blommor 2022, men jag hade inte tid att ägna dem någon större tanke. Ytterligare ett år senare kom den andra igång och nu blev det tydligt att de med stor sannolikhet var samma växt. Som en sista konfirmation planterade jag en stickling var av dem tillsammans i samma kruka som blommade tillsammans tidiga 2024. I mina ögon är dessa garanterat samma klon efter att ha kunnat se blommorna bredvid varandra i samma kruka. Det är väldigt tråkigt att även denna kultivar har råkat ut för identifieringsproblem och förmodligen har tillägget Indonesien helt enkelt lagts till då någon köpt den av en indonesisk säljare och därmed antagit att den varit vildinsamlad där.

Det stora dragplåstret för den här lacunosasorten är såklart de gula blommorna. Även om kronan är ljusgul så är den klart gul precis som knopparna, och mina farhågor att det enbart skulle vara någon form av gulaktig ton infriades inte. Det ger mycket mera färg till blommorna och för mig som har många vitblommande (eller rosablommande) lacunosor är den väldigt exotisk. Den doftar precis som en lacunosa ska och har visat sig blomvillig, även om det nog tar minst ett år för den att börja blomma. Bladen är ganska platta, matta och suckulenta på lite grövre rankor, men räddas av att få fina färgvariationer i gott ljus. I mörkare lägen blir bladen ganska stora även om de behåller formen. Det ska sägas att plantan på bilden har stressats genom att få flytta mellan ett mörkt och ett ljust läge ganska abrupt, och därför är gulaktig i tonen, något som inte är normalt för plantan. Jag odlar den i bark i en ampel.

 

senast uppdaterad 21 april 2024