Hoya krohniana

  • krohniana ‘Eskimo’
  • (krohniana ‘Super Eskimo’)
  • krohniana (black leaves)

Hoya krohniana liknar lacunosa väldigt mycket. Innan krohniana publicerades odlades den och såldes som den “hjärtformade lacunosan”. Som det gamla namnet antyder så är krohnianas blad bredare och mindre än lacunosans och blir ibland hjärtformade. Blommorna doftar lika starkt och ljuvligt som lacunosa, men är något större. Det ska även finnas ytterligare en skillnad i blomman som gjorde att krohniana kunde publiceras som egen art, men jag är osäker på vad det är. Likt lacunosa finns det flera varianter av krohniana. Hoya krohniana är en ampelväxt och tar inte så mycket plats.

Hoya krohniana ‘Eskimo’

Hoya krohniana ‘Eskimo’

Det här är en av hoyasorterna som jag odlat längst. De ljusare bladen gör att den passar vackert in bland vilka andra växter som helst. Den tar inte stor plats och blommorna är stora och luktar starkt och underbart. I starkt ljus kan undersidorna av bladen bli vackert rödaktiga och blommorna lite mer rosa i tonen. Jag har odlat den i många olika medium och ljusvarianter. Om plantan blir stressad tenderar den att producera blad med mindre silver (det som ger den bleka färgen) tills den är återhämtad. Andra har menat att plantan så småningom slutar producera sliverblad men det har inte varit min erfarenhet än så länge. Jag införskaffade Hoya krohniana ‘Eskimo’ i maj 2015 och den blommade första gången för mig i januari 2018. Den hade förmodligen kunnat blomma mycket tidigare men det här är en av de plantor jag experimenterat mest med och delat och tagit sticklingar från i stor skala. Plantan som blommade var ungefär 10 månader gammal.


Hoya krohniana ‘Super Eskimo’

Hoya krohniana 'Super Eskimo'

När jag skaffade min krohniana ‘Eskimo’ så var den fullsilver, precis som många sticklingar av den var vid den tiden. Eftersom silvret på denna tenderar att komma och gå blev sticklingarna så småningom mindre silvriga då dessa sticklingar och plantor tenderar att växa lite fortare och starkare. Strax dök krohniana ‘Super Eskimo’ upp, och saluförde sig som en helt fullsilvrad krohniana. I mina ögon är det samma klon. Med det sagt har jag ingen ytterligare information om ursprunget för ‘Super Eskimo’. När min krohniana ‘Eskimo’ genomled en kris och därmed förlorade mycket av sitt silver var jag rädd att den förlorat sitt kultivarsignum och beslöt att skaffa en ersättare. Nu kom min gamla planta igen tack och lov, men den söta lilla ‘Super Eskimo’ hade redan flyttat hem. Men det är ju inte dåligt att ha en reservplanta av sina mest uppskattade hoyor. Det har också gjort att jag kunnat ta lite mer risker än jag annars gör, och denna planta odlar jag mycket ljust, mycket torrt. Det gör att bladen blir underbart tjocka och hjärtformade och hela plantan växer väldigt tätt och kompakt. På bilderna går det att se de blad som fanns när plantan kom och som gulnat av den hårda behandlingen. Om ytterligare ett år eller två hoppas jag antingen ha ett fantastiskt vackert exemplar av krohniana eller en uttröttad planta som behöver åka på semester något halvår.


Hoya krohniana (black leaves)

Hoya krohniana (black leaves)

Hoya krohniana (black leaves) ska vara en krohniana med mörka blad som blir nästan svarta i starkt ljus. Själv är jag något skeptiskt till den här varianten. Vissa blad ser väldigt mycket ut som krohniana, men de allra flesta bladen blir missbildade oavsett hur jag odlar den, vilket ljus den får och med eller utan ohyra. Många blad blir även större och avlånga och påminner mer om lacunosa. Den är svagväxande och tappar ofta blad och torkar in. För att få en fin mörk ton verkar den behöva odlas mörkt och ganska varmt. Blommorna är mycket mindre än på krohniana ‘Eskimo’ och växer på ofta ovanligt långa blomställningsskaft. Blommorna får alltid rosa eller röda foderblad vilket är en trevlig touch. Doften är ganska svag men underbar som hos alla lacunosa/krohniana.

senast uppdaterad 14 maj 2021