Hoya hanhiae

  • hanhiae (pink)
  • hanhiae (yellow/pink)
  • hanhiae (hairy yellow)
  • sp. (IV from WMZ)
  • hanhiae (pale yellow)

Det finns en stor mängd kloner av Hoya hanhiae i odling med varierande blomfärg och bladformer. Det kan vara knepigt att veta om man odlar den klon man tror sig odla eftersom beskrivningarna inte alltid varit de bästa och en hel del sticklingar har sålts och cirkulerar under felaktiga benämningar. Av de jag odlat har de alla varit odlingsvärda och det finns verkligen möjlighet att välja den klon som passar ens egna smak bäst.

Hoya hanhiae är en av de hoyor som verkligen svarar väl på höga temperaturer. Får den växa varmt blommar den nästan oavbrutet, men så fort temperaturen sjunker under en viss nivå slutar den bilda knoppar och sällan nya blad. Står den still eller vägrar blomma fast den står ljust så är det med största sannolikhet så att den vill ha mer värme. Hoya hanhiae behöver ljus för att växa bra, men många kloner får missprydande fläckar och blir fula i starkt ljus. Samtidigt klarar sig de väl i hyfsat låga ljusnivåer och blommar även fint i mörkare lägen. De allra flesta av mina kloner har som unga fått flytta runt lite för att maximera tillväxten samtidigt som jag velat undvika fläckarna i för ljusa lägen. När de väl blivit större plantor får de oftast flytta till en ganska mörk placering där de ivrigt blommar men sällan växer speciellt fort. I mörkare omständigheter kan bladen bli väldigt stora, medan de snabbt blir mindre i mer ljus. Det gör att plantorna lätt får ”sommarblad” och ”vinterblad” och har väldigt varierande storlek på bladen. Kombinationen av toleransen för mörkare lägen och högre temperaturer gör den väldigt tacksam att odla även under mörka vintrar inomhus, så länge den inte står i ett svalt fönster. Hoya hanhiae blommar gärna tidigt, flera av mina har blommat under året, och med åldern sätter den gärna generöst med blomställningsskaft. Den har en helt fantastisk och stark doft på kvällarna. Blommorna håller inte så länge, i genomsnitt 3 till 4 dagar, och öppnar sig till kvällen och sluter sig under dagen. Det generösa antalet blomställningsskaft och doften väger i mina ögon upp den korta hållbarheten på blommorna mer än väl. Hoya hanhiae är en riktig klättrare och slingar sig runt stöd härhemma. Hos mig är den för stor och tung för att odlas i ampel, men de kloner med mindre blad skulle kanske kunna fungera hängande.


Hoya hanhiae (pink)

Hoya hanhiae (pink)

Den rosa klonen var först ut att blomma hemma hos mig ungefär 10 månader gammal i juli 2017. Doften är kraftig, framför allt på kvällar och nätter, men mycket behaglig. Blommorna är något jag skulle kalla smutsrosa med övergång till rosa och ser trevligare ut i verkligheten än på bild. Den rosa färgen kan variera mellan blomningar och vara nästan helt grårosa till så kraftigt rosa den nästan ser lila ut. Den här klonen tenderar att få stora, smala och avlånga blad som håller sig platta. Bladen är gröna med tre synliga ljusare längsgående nerver och silverstänk. Bladen får gärna lite ljusare områden som i kontrast ser gulaktiga ut och påminner om näringsbrist eller andra missförhållanden. Det verkar dock vara normalt för just den här klonen.

 


Hoya hanhiae (yellow/pink)

Hoya hanhiae (yellow/pink)

Den här klonen har kortare och bredare blad som ofta blir buckliga med infallna områden mellan nerverna. Bladen är gröna och blanka med tre synliga ljusare längsgående nerver och utan silver. Bladets skaft och bladets baksida är översållat av små svarta prickar som ungt, något som sedan minskas med åldern på bladet utan att försvinna helt. Prickarna kan även ha en lila ton. Den här klonen blommade ungefär 10 månader gammal, i juli 2017. Blommorna är gula med lite rosa uppblandat i färgen och har rosa bikrona. Färgen kan variera stort mellan blomningar och kronan kan variera från nästan helt rosa till klart gul. Den vanligaste färgen är en övergång mellan rosa och gult som även gett beskrivningen av klonen. Den har den typiska, underbara hanhiae-doften. Den här klonen har varit den klon som växt bäst och producerar den bästa blomningen hos mig.

 


Hoya hanhiae (hairy yellow)

Hoya hanhiae

Den här klonen har väldigt attraktiva blad med rundade kanter som viker sig inåt och får en mycket lång, böjd spets. Blommorna har kraftigare behåring på insidan av kronan som är gul. Odlas den ljust får den gärna rosa fläckar på knopparna som skiner genom kronan. Bikronan är ljusrosa. Blommorna är väldigt vackra men tyvärr är det inte alltid den här klonen får den härliga, starka doften. Vissa blomningar är den nästan doftlös. Av den anledningen har den här plantan fått flytta in till mitt svala rum, vilket gör att den får missprydande fläckar och små, dåligt formade blad under de svala månaderna. Av den anledningen är inte plantan så snygg på bilderna, vilket inte är plantans fel. Jag köpte den här som Hoya hanhiae (yellow) från AH Hoya 2018 och det skulle då vara klonen med starkt rosa bikrona och gul krona. Istället visade sig att jag fick hem den här. Jag har valt att behålla den för att jag tycker om bladformen så mycket men är fortfarande på jakt efter den andra. Den här klonen blommade första gången för mig 11 månader gammal.

 


Hoya sp. (IV from WMZ)

Hoya hanhiae

Det här är en väldigt klassisk klon. Det är en av de Hoyor som ingick i Welsh Mountain Zoos hoyaodling i Storbritannien och har odlats som nr 4 från Welsh Mountain Zoo (IV from WMZ) under många år. Den är i princip identisk med alla andra kloner av hanhiae ända ner till doften, även om jag inte vet om artningen är speciellt etablerad än. Av den anledningen har jag valt att låta den ha kvar sin gamla benämning på den här sidan ytterligare ett tag. Den är välkänd och älskad för sin förmåga att få skarpt röda blad i gott ljus. Nerverna håller sig gröna vilket ger ett oerhört vackert mönster på bladen. Blommorna är smutsrosa med övergång till rosa och precis som hos den rosa klonen kan blommorna bli allt från kraftigt ceriserosa till grårosa.

Min planta var som vackrast när den stod ljust och varmt under en LED-panel, men efter att panelen trillat ner några gånger och varje gång bränt sönder denna planta i mönster efter LED-dioderna valde jag att låta den växa svalare. I svalare läge blir den ännu lättare röd (i kombination med gott ljus) men den får även en viss flammighet i bladen som inte är lika attraktiv. Den här har inte alls visat sig lika villig att blomma som de andra klonerna, utan tog 4 år på sig. Jag misstänker dock att odlingsmiljön som lockar fram de röda bladen, den här klonens stora lockelse, också undertrycker blomningen.

 


Hoya hanhiae (pale yellow)

Hoya hanhiae

Den här klonen köpte jag som Hoya hanhiae (white) från AH Hoya 2018, vilket den inte är. Jag tror de säljer eller sålde den här klonen som ”soft yellow” men jag har valt att kalla den pale yellow efter den mycket bleka, rosa bikronan. Den här klonen har klargröna, släta och avlånga blad med klargula blommor förutom bikronan. Blommorna håller någon eller några dagar längre på den här klonen än hos mina andra kloner, och den verkar även vara mer ljustålig och tålig mot svalare temperaturer än de andra klonerna är. Den blommade första gången ungefär 1 och ett halvt år gammal. Den har inte blommat så regelbundet hos mig, främst för att den blivit omstartad några gånger sedan debutblomningen och aldrig riktigt fått etablera sig. Jag har en förhoppning om att den kommer bli lika pålitlig som de andra med tiden. Ursprungligen hade jag inte tänkt behålla den här klonen, men den vackra färgkombinationen med de gröna bladen och den gula kronan och den utökade tåligheten har gjort att den kämpat sig kvar här.

 

Senast uppdaterad 12 oktober 2024