Hoya hanhiae

  • hanhiae (pink)
  • hanhiae (yellow/pink)

Jag har lyckats samla på mig en del kloner av Hoya hanhiae vid det här lagen. Mina två första införskaffade jag samtidigt i september 2016. Vid det här laget är de fullvuxna plantor som gärna blommar och har fått bidra med många sticklingar genom åren. De olika Hoya hanhiae benämns ofta efter blomfärgen som skiljer sig åt. För många av de olika klonerna skiljer sig även bladen ganska markant åt.

Hoya hanhiae behöver ljus för att växa bra, men får samtidigt svarta fläckar och blir ful i starkt ljus och klarar sig ganska väl även i hyfsat låga ljusnivåer. Under mörkare omständigheter kan bladen bli väldigt stora, medan de snabbt blir mindre i mer ljus. Det gör att plantorna lätt får “sommarblad” och “vinterblad” och har väldigt varierande storlek på bladen. Det tog ett tag innan jag lyckades få till ljuset. Så starkt som möjligt utan att de får mer än ett fåtal missprydande fläckar. När väl ljuset hamnade på rätt nivå växte de snabbt och frodigt och har både blivit övervattnade och uttorkade utan att klaga. När de väl kände sig mogna att blomma utvecklade de flera blomställningsskaft samtidigt vilket var trevligt och har sedan dess fortsatt att sätta nya blomställningsskaft ofta. Det är inte ovanligt att mina stora plantor sätter ett blomställningskaft i varannat- var tredje nod. Blommorna håller inte så länge, i genomsnitt 3 till 4 dagar, men det generösa antalet blomställningsskaft och doften väger upp det mer än väl. Hoya hanhiae är en riktig klättrare och slingar sig runt stöd härhemma. Den är även en värmeälskare och står den still eller vägrar blomma fast det är ljust så är det med största sannolikhet så att den vill ha mer värme. Har du det varmt och kan erbjuda en ljus plats är det här verkligen en perfekt och lätt hoya.

Hoya hanhiae (pink)

Hoya hanhiae (pink)

Den rosa varianten var först ut att blomma hemma hos mig ungefär 10 månader gammal i juli 2017. Doften är kraftig, framför allt på kvällar och nätter, men mycket behaglig. Blommorna är något jag skulle kalla smutsrosa med rosa och det ser trevligare ut i verkligheten än på bild. De öppnar upp sig på kvällen och sluter sig nästan helt till morgonen. Den här versionens blad är smalare, längre och plattare än min andra. Bladen är gröna med tre synliga ljusare längsgående nerver och silverstänk. Bladen får gärna lite ljusare områden som i kontrast ser gulaktiga ut och påminner om näringsbrist eller andra missförhållanden. Det verkar dock vara normalt för just den här varianten.


Hoya hanhiae (yellow/pink)

Hoya hanhiae (yellow/pink)

Den här varianten har kortare och bredare blad än min andra. Bladen är gröna, blanka med tre synliga ljusare längsgående nerver och utan silver. Bladen blir oftast buckligare med infallna områden mellan nerverna under bladens utveckling som oftast kvarstår när bladet är fullt utvecklat. Bladets skaft och bladets baksida är översållat av små svarta prickar som ungt, något som sedan minskas med åldern på bladet utan att försvinna helt. Prickarna kan även ha en lila ton. Den här varianten blommade ungefär två veckor efter den rosa, så också ungefär 10 månader gammal, i juli 2017. Blommorna är gula med lite rosa uppblandat i färgen och har rosa mitt. Färgen kan variera stort mellan blomningar och vara från nästan helt rosa till klart gula förutom den rosa mitten. Blommorna doftar lika gott men kanske något starkare än den rosa. Även dessa blommor öppnar sig helt på kvällen och sluts till morgonen.

Senast uppdaterad 4 juli 2020