Hoya corneri

Hoya corneri

Hoya corneri är en udda fågel i min samling. När jag skaffade den hade jag svårt för vissa egenskaper, framför allt den gulgröna tonen på bladen som visserligen ger fin kontrast, men också påminner om en uttröttad och försvagad planta. Den visade sig även bara hålla blommorna öppna i en dag, vilket inte är speciellt uppskattat. Samtidigt så hade bladen ändå sin tjusning, den bildade en vacker planta och där blommorna inte höll måttet var knopparna helt fantastiska. Jag införskaffade den som ersättning för Hoya uncinata, som är en blommaskin med fantastisk doft men tyvärr ordentligt ful. Min förhoppning var att den närbesläktade corneri skulle ha en liknande doft. Min corneri har insamlingsnumret SR-2012-017, men när jag skaffade den 2019 hade den redan blivit publicerad året innan. Den är en väldigt trevlig krukväxt. Den växer med tunna rankor som lätt manipuleras på ett stöd. Bladen är medelstora, hyfsat lika i storleken och växer gärna lite rundade eller böjda, något som ger ett fint intryck. Ofta har bladen generöst med finfördelat silver över bladytan. Bladen är mörkgröna med något mörkare nerver som knappt kan anas. Odlas den ljust ljusnar ytan mellan nerverna med tiden vilket ger ljusgröna till nästan gula blad med tydlig kontrast mot de mörka nerverna. Hade den bara haft en lite mindre gul ton hade den varit en riktigt ögonfångare, men det gula gör att utseendet ser trött ut om man inte är van vid plantans utseende. Eftersom bladen är matta och saknar skarpa kanter eller kontraster blir den inte speciellt fin odlad i mörker heller, då nerverna knappt syns och bladen då är ganska tråkiga. Utseendet har växt i mina ögon med tiden, men det går inte att släppa att en liten tonförändring hade gjort den så mycket vackrare.

Blommorna är en helt egen historia. Det viktigaste att nämna är att knopparna är väldigt snygga och väldigt speciella. De kommer på rödlila blomskaft, går i en vacker färg mellan gul och rosa med lite persika inblandat, och är strösslade med skarpt rosa prickar och pigment. De ser ut som små godisar och det spridda växtsättet och mindre bladen gör de tydliga mot bladverket. Jag älskar verkligen knopparna på denna. Blommorna är tråkigt ljusgula (ibland med en lätt rosa ton) med gul bikrona och droppar väldigt mycket nektar. Tyvärr visade det sig att mina förhoppningar var ogrundade och istället för uncinatas fantastiska doft visade sig corneri dofta fruktansvärt av fisk. Som tur är håller sig blommorna öppna i endast en dag, och när de stängt sig ser knopparna nästan orörda ut i flera dagar till.

Jag odlar min corneri i bark, och den blommade första gången lite under två år gammal i 2021. Jag odlar den på stöd, och den har varit en lättskött och enkel Hoya som är lite stillastående under den svala vintern, men annars växer på i stadig takt. Den sätter regelbundet blomställningsskaft och blommar villigt, även med ett fåtal flockar under vintertid då den står stilla i tillväxt.

 

senast uppdaterad 26 april 2024