Dischidia nummularia

  • nummularia (small, round leaves)
  • nummularia (small form)
  • nummularia (variegated)
  • nummularia (small form, variegated)

Dischidia nummularia är en riktig klassiker i många hem. En större klon, även känd som “string of nickels” är vanlig i butiker, även om jag personligen inte odlar just den längre. Istället är jag förtjust i de mindre sorterna. Som det låter är det en välspridd art som har stor variation och det finns ett flertal kloner i odling. Tyvärr är det inte helt lätt att hålla isär klonerna.

Dischidia nummularia är en tät och suckulent ranka där bladen med åldern gärna blir nästintill runda. Den bildar vackra, epifytiska mattor om den tillåts och har även kallats “button orchid” som refererar till hur rankorna med de täta bladen gärna ser ut. Den får mängder av vita små blommor som hos de allra flesta klonerna är doftlösa. Vanligast är att odla den i ampel eller horisontellt då den klättrar med möda. Den är lättodlad, men bör odlas ljust och varmt för att få det bästa ut ur den. Den klarar sig på väldigt sparsam vattning och trivs den växer den snabbt. Jag odlar mina i bark eller i bark och stenblandningar i ganska små krukor.

Dischidia nummularia (small, round leaves)

Det här är en väldigt klassisk grön form som får mindre, runda blad som blir ordentligt tjocka med tiden. Den är mycket lättskött och har fått stå ut med extrema temperaturer och torka hos mig utan några större problem. Just nu odlas den på en hög hylla där krukan får väldigt lite ljus, men där rankorna hänger ner nära en lampa. Det har orsakat en ojämn färg över plantan.

 


Dischidia nummularia (small form)

Den här formen av nummularia kallades tidigare Dischidia nummularia var. gaudichaudii, men varianten är idag synonym till arten. den har bland de minsta bladen och har en avlång form. Den växer kraftigast hos mig, och är även lite mer formbar och vildvuxen där mina andra nummularia växer tätare mot substrat och kruka. Den blommar väldigt generöst, men jag kan tycka att de äldre blomställningsskaften ibland kan få plantan att se lite risig ut om den inte är i blom.

 


Dischidia nummularia (variegated)

Den här klonen är den vanligaste variegerade formen av nummularia, och delar utseende och växtsätt med nummularia (small, round leaves). Bladen och stammarna är variegerade och får i gott ljus fantastiska skiftningar i rosa och lila. Den här har växt allra långsammast av mina nummularia-kloner, men jag misstänker att rötterna blivit skadade av övervattning tidigare och plantan, trots några års växande, aldrig riktigt återhämtat sig.

 


Dischidia nummularia (small form, variegated)

Beskrivningen av denna är jag väl kanske inte supernöjd över, och kanske kommer jag ge upp och kalla den något annat i framtiden för att minska risken för ihopblandning. Det här är ytterligare en variegerad form av nummularia, men mindre än den vanligaste klonen. Den tenderar att växa mycket bättre (även om jag misstänker att min andra har problem som beror på annat än att bara vara variegerad) och bildar helt fantastiska, täta mattor av sina små variegerade blad. Även denna får vackra rosa och lila skiftningar i gott ljus. Bladen är något avlånga och inte helt runda.

 

senast uppdaterad 25 februari 2024